Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunens vädjan: Fira studenten med solrosfrön

Snart är det studenttider i Göteborg
Foto: SHUTTERSTOCK
Göteborgs stad uppmanar studenterna och deras familjer att använda såpbubblor, blomblad eller solrosfrön.
Foto: GUNILLA SIKSTRÖM

Snart är det dags för studentfiranden runtom i landet med allt som hör till. 

I Göteborg uppmanas studenterna och deras familjer att inte fira med ballonger eller konfetti utomhus.

– I stället för konfetti av plast, som är väldigt svår att städa upp och syns överallt i gatstenarna, går det att använda såpbubblor, blomblad eller solrosfrön. Det finns även nedbrytbar konfetti att köpa, säger Karin Meyer, miljöutredare och nationell koordinator för KIMO, i ett pressmeddelande. 

Snart är det dags att sjunga om studentens lyckliga dag.

För att kunna ha ett mer miljövänligt firande och minska användandet av plast som sedan hamnar i naturen går Göteborgs stad ut med en uppmaning på sin hemsida.

”Miljöförvaltningen Göteborgs Stad uppmanar nu skolor, studenter och familjer att fira mer miljövänligt” står det i pressmeddelandet.

Det handlar främst om ballonger och konfetti, som inte bryts ner och kan påverka djurlivet. 

Studenterna i Göteborg uppmanas att inte fira med ballonger.
Foto: COLOURBOX

– I första skedet handlar det om till exempel fåglar som kan få i sig ballongerna och genom det riskera att svälta ihjäl. Blir ballongerna liggande bryts de så småningom ner och blir mikroplast som tillslut hamnar i våra vattendrag och hav, säger Karin Meyer, miljöutredare och nationell koordinator för KIMO, Kommunernas internationella miljöorganisation, i ett pressmeddelande. 

”Använda såpbubblor, blomblad eller solrosfrön”

Karin Meyer vill påpeka att det handlar om plasten som används utomhus.

– Ballonger inne i klassrum eller i korridorer, som städas upp och slängs i en papperskorg är inte skadligt på det sättet, utan det är just när det kommer utomhus och sprids.

Göteborgs stad har ett par andra förslag som de tycker att man ska använda i stället för konfetti.

– I stället för konfetti av plast, som är väldigt svår att städa upp och syns överallt i gatstenarna, går det att använda såpbubblor, blomblad eller solrosfrön. Det finns även nedbrytbar konfetti att köpa, säger Karin Meyer.