Filipstad i östra Värmland med runt 10 000 invånare lider av en slags gigantisk ekonomisk baksmälla. Flyktingarna strömmade till kommunen 2015 och flyttade in i privatägda mottagningar.
Bert Karlsson-kontrollerade bolaget Jokarjo och andra entreprenörer gjorde storkovan.

2019 är mottagningarna stängda, flyktingarna ska integreras och sättas i arbete. Ett omöjligt uppdrag i den ekonomiska verklighet som råder i Filipstad.
Varken entreprenörerna eller regeringen stöttar kommuner som likt Filipstad tagit emot många flyktingar och misslyckats med att integrera dem, vilket skildras i ”Uppdrag granskning” i kväll.
80 procent arbetslösa
Arbetslösheten i kommunen är låg bland inrikesfödda – men skyhög bland utrikesfödda. Det talas om runt 80 procent vad gäller vuxna med rötterna utanför Europa, enligt kvällens ”UG”.
Ändå finns det gott om jobb i Filipstad inom många branscher:
Vården, skolan och industrin.

– Men vem anställer de arbetslösa analfabeterna, frågar sig Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen, retoriskt och ger svaret själv i nästa andetag.
– Det finns ingen efterfrågan på såna.
Kostnaderna för de nyanlända skenar i många kommuner. För Filipstads del innebar de ett underskott på knappt 30 miljoner kronor 2018 och i år ökar underskottet ytterligare.

Claes Hultgren, kommunchef, sa i våras i en intervju att Filipstad borde sättas i konkurs. Men en kommun ”kan inte gå i konkurs”.
LEDARE: Vem hör nödropet från Filipstad?
– Det var ett uttryck för att skapa förståelse för situationen, förklarar han nu för UG.
Integrationsansvarig: ”På väg mot katastrof”
Jim Frölander, integrationsansvarig i kommunen, har sedan i våras varit ute på en turné i Sveriges kommuner.
Han vill, som han själv uttrycker det, uppvigla kommuner mot staten för att få ekonomisk hjälp.
– Vi är på väg mot katastrof, menar han.

Likt många mindre kommuner, har Filipstad länge tvingats se sin befolkning minska – det har pågått sedan 90-talet. Men 2012 vändes den negativa befolkningstrenden och antalet invånare ökade. När ”Uppdrag granskning” bryter ner statistiken framgår dock att det bara är den utrikesfödda befolkningen som ökar – utflyttningen av inrikesfödda personer har fortsatt.
Enligt ”Uppdrag granskning” har den inrikesfödda gruppen minskat med 640 personer mellan 2012 och 2018, samtidigt som den utrikesfödda ökat med 963.
– Vi håller på och byter befolkning. Det kan man tycka vad man vill om, det beror på hur man är lagd. Men det är bara konstaterande av fakta att det faktiskt är det vi håller på att göra och då måste vi förhålla oss till det, säger Jim Frölander i programmet.
Om någon månad ska Jim Frölanders uppviglingsturné resultera i ett manifest som ska lämnas över till regeringen Löfven. Men i Rosenbad verkar man redan vara förberedda på vad som komma skall.
– Vi måste säkerställa att kommuner som Filipstad får ökade resurser, lovar civilminister Ardalan Shekarabi (s) i en intervju med UG.
– Det handlar mycket om pengar men också om handlingsutrymme. Staten måste våga lita på kommunerna.

Civilministern säger också:
– Sverige har inga problem som vi inte kan lösa om vi hjälps åt.
”Uppdrag gransknings” reportage sänds i SVT 1 klockan 20, men läggs ut på SVT Play redan klockan 12.