Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens revisor bjöds på middagar och krogshower

Björn Skifs kvällsshow avslutade politikernas och ledningens höstmiddag förra året. Bilden är från showen i Scandinavium 2010.Foto: JAN WIRIDEN
Eva Kristensen, S, är kommunrevisionens ordförande i Partille kommun och en av de som bjudits på middagar genom Partillebo.Foto: Partille Kommun
Under de senaste fyra åren har fyra tillställningar gått på 140 000 kronor, utan momsen medräknad.Foto: Gothia Towers reklamfilm
Gothia Towers, mitt i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON
”Vi har gjort den bedömningen att det är väsentligt att prata och lyssna med styrelsen. Man kan fundera ibland om man ska gå eller inte. Men vi får väl fundera på hur vi ska göra hädanefter”, säger Eva Kristensen.Foto: Park Lane reklamfilm
1 / 7

Kommunrevisionens ordförande i Partille – Eva Kristensen, S – har låtit sig bjudas med sin respektive på Partillebos återkommande middagar med krogshower för styrelsen och ledningen.

Det kan GT avslöja i dag. 

Samtidigt hyllar revisionen bolagets arbete som ”utmärkt”.

– Det innebär att man går armkrok med den man ska granska, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Partillebos revisorer har också bjudits på middagar och dyrbara krogshower under många år. Under fyra år har middagarna gått på 140 000 kronor.Foto: Park Lane reklamfilm

Kommunrevisionen ska granska att allt går rätt till i de kommunala verksamheterna: Att ekonomin är i ordning och att kommunens bolag och nämnder följer beslut, lagar och regler.

Nyligen kunde GT avslöja att styrelsen i det kommunala bostadsbolaget i Partille, Partillebo, haft som ”tradition” att återkommande bjuda politiker, ledningen och deras respektive och vänner på dyra middagar och krogshower för hyresgästernas pengar. 

Under de senaste fyra åren har fyra sådana tillställningar gått på 140 000 kronor, utan momsen medräknad.

Nu kan vi berätta att även de politiskt utsedda revisorerna haft för vana att delta på middagarna med efterföljande krogshow. Och liksom fallet med övriga politiker och ledning har även revisorernas respektive bjudits med.

Eva Kristensen, S, är kommunrevisionens ordförande i Partille kommun och en av de som bjudits på middagar genom Partillebo.Foto: Henrik Jansson/Partille kommun

En av dessa revisorer är självaste ordföranden för kommunrevisionen i Partille, socialdemokraten Eva Kristensen. Hon är inte bara ordförande i revisionen för hela kommunen, utan också sedan många år tillbaka en av två så kallade lekmannarevisorer i Partillebos styrelse.

I dag är hon ersättare medan Lars Lewander, M, är ordinarie lekmannarevisor. 

Respektive bjuds med

Under de senaste åren har de två varit anmälda till varje höstevenemang tillsammans med en respektive.

Och båda försvarar middagarna och showerna med att det är tillfällen där de som revisorer får möjlighet att ”prata och lyssna med styrelsen”.

– Vi har gjort den bedömningen att det är väsentligt att prata och lyssna med styrelsen. Man kan fundera ibland om man ska gå eller inte. Men vi får väl fundera på hur vi ska göra hädanefter, säger Eva Kristensen.

Björn Skifs kvällsshow på Scandinavium avslutade den årliga middagen med politiker, revisorer och ledning. Bilden är från showen i Scandinavium 2010.Foto: JAN WIRIDEN

”Otvungna former”

Lars Lewander:

– Fördelen med att gå på dessa möten är att under otvungna former prata med styrelseledamöter, anställda och de fackliga representanter.

Varför ska i så fall din respektive vara med? 

– Det kan man diskutera. 

Om det är ett tillfälle för revisionen att ställa frågor, på vilket sätt tillför det att respektive är med?

– Man har gjort så här i många år. Det är en tradition. Om min fru också lär känna de som jobbar både i styrelse och som anställda, om hon också kan tillföra något hon hör eller ser, så är det en fördel för mig.

Professorn: ”Oproffsigt”

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och har bland annat anlitats av Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att bena ut det rättsliga läget vad gäller kommunrevisionen och dess oberoende. 

Han beskriver situationen i Partillebo som ”ett märkligt sätt att förhålla sig till sina granskningsobjekt”: Onödigt och oproffsigt. 

– Man ska som revisor hålla en armlängds avstånd från sina granskningsobjekt så klart. På så vis är det ganska rejält onödigt och lite dumt att ta med sig sina respektive. Det framstår som lite oproffsigt får jag säga, säger Olle Lundin.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet

Olle Lundin drar paralleller till den stora Motalaskandalen i mitten av 90-talet där kommunens högsta politiker var ute och åt och drack tillsammans med kommunens egna revisorer. 

Lojaliteter mellan den granskande och den som ska bli granskad har senare lyfts fram som en förklaring till hur kommunhärvan kunde fortgå år efter år.

Hyresgästföreningens ilska

Varken i Motala eller i Partille var middagar och festande mellan den som granskas och den som ska granskas olagligt.

Däremot är det enligt professor Olle Lundin problematiskt på flera vis. 

– Det problematiska är att du går armkrok med de du ska granska. En tillsynsmyndighet skulle aldrig någonsin kommit på tanken att gå ut och äta middag med något av sina granskningsobjekt. Det skulle vara helt uteslutet. Men man ser det uppenbarligen inte på det viset, säger han.

Från Hyresgästföreningens håll reagerar man också på att revisorerna bjudits på middagarna. Kommunens revisorer är valda för att vara kommunen och ytterst kommuninvånarnas ögon och öron i verksamheterna.

– Det är högst olämpligt, säger Kristofer Lundberg, regionordförande Hyresgästföreningen i västra Sverige.

– Det är klart att om de som ska granska ekonomin och liknande deltar på den typen av arrangemang gör det naturligtvis mer allvarligt.

Kristofer Lundberg är regionordförande i Hyresgästföreningen i Västsverige.Foto: PRESSBILD

Revisorerna: ”Utmärkt”

Så sent som i förra veckan hade Partille kommunfullmäktige uppe den senaste revisionsberättelsen för Partillebo. Handlingen har undertecknats av Lars Lewander och där beskrivs bolagets verksamhet genomgående som ”utmärkt, ändamånsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredställande” skött.

– Under de här tre åren jag varit revisor i Partillebo kan du inte säga någonting annat än att jag varit oerhört professionell i min lekmannaroll, säger Lars Lewander och poängterar att han har en yrkesverksam sakkunnig revisor till sin hjälp.

En av punkterna som granskades förra året var den interna kontrollen, utan att de fann några fel. 

Däremot uppger Lars Lewander att det var först i samband med GT:s granskning som det framkom att Partillebo saknat en nedskriven representationspolicy.

”Inte ens låta sig bjudas på bulle”

Nu är inte Lars Lewander och Eva Kristensen ensamma i Kommunrevisionen i Partille. De är fem revisorer. En av dem är Bengt Rundberg, L, som haft uppdraget som kommunrevisor i 13 år.

– Som kommunrevisor är man väldigt försiktig att ens låta sig bjudas på en bulle till kaffet av någon man kanske tänker att det kan missuppfattas, säger Bengt Rundberg. 

Han säger att han själv aldrig blivit bjuden på något liknande i sin revisorsroll.

Hur skulle du själv agerat?

– Jag hade nog dragit öronen åt mig.