Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens restaurangnotor försvann – toppchef sparkad

Restaurangen Harrys.Foto: DANIEL OLSSON
Restaurangnoter har regelmässigt försvunnit.Foto: DANIEL OLSSON
Restaurangnotor har regelmässigt "försvunnit hos Alingsås kommuns näringslivsenhet Alingsås Business Center, ABC.Foto: DANIEL OLSSON
Alingsås kommundirektör Susanne Wirdemo.Foto: PRESSBILD
Magnus ThordmarkFoto: Pressbild Alingsås kommun
1 / 7

Stora restaurangnotor har regelmässigt "försvunnit" hos Alingsås kommuns näringslivsenhet Alingsås Business Center.

Bland annat rör det sig om notor från återkommande besök på den lokala krogen och restaurangen Harrys – på skattebetalarnas bekostnad.

Det visar GT:s egen granskning av näringslivsenhetens representationskonto på närmare en kvarts miljon kronor.

Näringslivschefen i Alingsås, Magnus Thordmark, och hans två närmaste medarbetare varslades om uppsägning före jul, efter att allvarliga brister uppdagats inom kommunens näringslivsenhet - Alingsås Business Center.

GT har på egen hand granskat det stora representationskontot för enheten med uppdrag att lyfta kommunens företagande.

Kvarts miljon på representationskontot  

Och vi kan berätta om bland annat restaurangnotor på tusentals kronor som "försvunnit" efter besök på den lokala krogen och restaurangen Harrys i Alingsås. Utan notorna går det i efterhand inte att se vad som ätit och druckits för skattebetalarnas pengar.

Och det bryter mot både Skatteverkets och kommunens interna regler.

Susanne Wirdemo, kommundirektör i Alingsås.

– Vi har väldigt tydliga regler kring de här delarna och min grundläggande uppfattning är att flertalet tjänstemän är väldigt försiktiga med extern representation, säger Alingsås kommundirektör Susanne Wirdemo och tillägger:

– Men Alingsås Business Center har i princip frångått stora delar av de regelverken.  

Magnus Pernheim är skatteinformatör vid Skatteverket. Han berättar, utan att gå in i det enskilda fallet, att Skatteverket regelmässigt underkänner representation i de fall då notor eller andra kvitton som visar vad som köpts saknas. 

– Det är ju kvittot som styrker att det är representation, säger Magnus Pernheim och menar att det är viktigt att veta till exempel hur många huvudrätter som faktiskt serverats vid representationstillfället och hur stor del av summan som är alkohol.

Liksom att det alltid ska framgå vem eller vilka som bjudits - och varför. 

– Det ska alltid finnas en nota, annars blir det aldrig några avdragsgilla kostnader, säger han.

Vid 24 tillfällen har Restaurang Harrys fakturerat Alingsås Business Center för inköp som senare bokförts som representation.

2 440 kronor på restaurang Harrys i Alingsås

Inte vid något tillfälle finns en nota med. Och informationen som ges i fakturorna som restaurangen skickat i efterhand är ofta så knapphändig att det inte går att utläsa vad som köpts. I ett fall beskrivs ett inköp i restaurangen på 2440 kronor med enbart de två orden "Enligt nota".

I andra fall anges inköpen bara som "Mat, enligt nota" eller "dryck, enligt nota". Men någon nota eller annat som visar vad som faktiskt köpts under restaurangbesöket finns inte med.

– Grundregeln är att om det står i en faktura "enligt nota", eller "enligt följesedel", så ska notan eller följesedeln också med, säger Magnus Pernheim vid Skatteverket. 

Ett namn som återkommer, både som restaurangbesökare och som en av två som godkänt restaurangfakturan i efterhand, är en av de sparkade medarbetarna till näringslivschefen.

Han säger att han fick en nota från restaurangen vid varje besök, varför de i dag inte finns med i bokföringen vet han inte och lägger skulden på ekonomiavdelningen som inte återkommit med att fler underlag behövs.

"Har jag ingen aning om"

– Varför notan inte finns eller varför den inte är bifogad, det har jag ingen aning om, säger medarbetaren och hänvisar vidare till sin gamla chef, den sparkade näringslivschefen, och arbetsgivaren för svar på frågorna.

Han uppger att de försvunna notorna inte innehåller någon alkohol.  

Vår genomgång av representationskontot hos Alingsås Business Center visar också att det vid flera tillfällen saknas uppgift om vem eller vilka som bjudits av kommunen - och varför.

 

LÄS OCKSÅ: M-toppen avgår efter reseskandalen

 

Ett exempel är då Alingsås Business Center, i september förra året, bjöd en grupp företagare på en enklare representationslunch på restaurang Harrys. 

Fakturan anger 81 luncher för sammanlagt 3240 kronor - men deltagarlistan som bifogats fakturan visar bara 54 namn. Vid ett annat representationstillfälle beskrivs de bjudna som "runt 100 oanmälda gäster" och vid ett annat bjuds 94 personer utan namn på representationsfika på restaurang Harrys för 7050 kronor.

Kommunens egen interna granskning och revisionsfirman Ernst & Young har slagit ner på flera allvarliga brister i Alingsås Business Centers ekonomi. 

Restaurangen Harrys.Foto: DANIEL OLSSON

Konsult hämtade ut nya iPads

Delar av bristerna rör just underlag. Resor har gjorts till utlandet utan att det går att finna några underlag eller program som visar vad som gjorts på platsen och även ett par iPads och Västtrafikkort har köpts in utan att det framgår till vem eller varför.

Kommunen utreder just nu vart de inköpta iPadsen tagit vägen, däribland två iPad Air som en extern konsult hämtat ut i kommunens namn.

Den varslade näringslivschefen Magnus Thordmark säger till GT att han inte vill kommentera någonting på grund av de förhandlingar som förs om hans anställning. 

Han har med fackets hjälp motsatt sig varslet om uppsägning. 

– Jag har valt att inte kommentera någonting i media så länge förhandlingen pågår. Så jag tror jag håller mig till det så länge, säger Magnus Thordmark.

Magnus Thordmark.Foto: Pressbild Alingsås kommun

Alingsås kommun har i sin motivering till Magnus Thordmarks uppsägning angett att han i sin roll som näringslivschef brutit mot flera lagar såsom kommunallagen, lagen om kommunal redovisning, skattelagstiftningen, lagen om offentlig upphandling och kommunens eget interna regelverk.

Inte heller de anklagelserna har Magnus Thordmark velat kommentera under pågående förhandling. 

 

LÄS OCKSÅ: Privata bolaget fick gräddfil till lägenheter