Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens rädsla: Trängsel på Ullared

VD:n Boris Lennehov: ”En halvering av antalet kunder”
Falkenbergs kommun planerar att utöka kontrollerna på Gekås i Ullared.Foto: ROBIN ARON
Bild från i somras när kunder trängdes på Gekås.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Varuhuset Gekås i Ullared har tusentals besökare dagligen – mitt i en coronapandemi.

Under hösten kommer kommunen utöka kontrollerna på bland annat serveringsverksamheterna.

 – Farhågan är att slappheten kring det här med covid-smittan brer ut sig, säger Anders Ramberg, miljö- och hälsoskyddschef i Falkenbergs kommun, till P4 Halland.

Trots den rådande coronapandemin har besökare strömmats till varuhuset Gekås i Ullared. Det har dock inte varit utan att kunderna har trängts.

GT har tidigare rapporterat om trängsel på varuhuset i somras med kunder som rör sig nära varandra och trängs i långa köer.

– Det finns ju också ansvar för den enskilda individen, det går inte att komma i från det. Man ska ju helst inte vara hos oss om man är i riskgrupp men sådana ser vi ju här också, sa vd:n Boris Lennerhov då.

Boris Lennerhov, vd Gekås.Foto: JONAS ARNESON / GEKÅS

När nu hösten närmar sig oroar sig Falkenbergs kommun för smittspridningen på varuhuset.

– Gekås är Sveriges största turistmål. Vi har ett stort varuhus med några serveringsverksamheter inne och ute. Det får en enorm tillströmning i oktober, november och det är stora köpmånader. Då ska vi vara där, säger Anders Ramberg till P4 Halland.

Rädslan: Folk blir slappa

Under våren och sommaren har kommunen gjort kontroller både på varuhuset och på restaurangerna. Hittills har det endast resulterat i mindre anmärkningar.

Anders Ramberg är dock rädd i och med höstens intåg att allt färre kommer att tänka på att bland annat hålla avstånd.

– Farhågan är att slappheten kring det här med covid-smittan brer ut sig. Att det blir för trångt och att man står över bardisken och dricker öl, det får man inte göra, säger Anders Ramberg till P4 Halland.

Falkenbergs kommun ska nu sätta in 2-6 arbetsgrupper med två miljö- och hälsoskyddsinspektörer i vardera gruppen.

Enligt Anders Ramberg riskerar restaurangerna och varuhuset att få ett vitesföreläggande i första hand, för att i värsta fall få stänga ner verksamheten tills de åtgärdat bristerna.

TV: Boris lämnar varuhuset efter nyårsskiftet

Patrik Levin värvas från Coop.