Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens present: 454 lediga timmar

<p>Personalen trivs, de boende har fått det bättre och 14 personer har fått jobb. Hela världen pratade om försöket med sextimmarsdag med full lön på Svartedalens äldreboende. Nu har det förlängts i ett år till.</p>Foto: Anders Ylander
<p>– Mitt liv har blivit mycket bättre. Och vården också, säger undersköterskan Kafiye Taspinar, 44, om att jobba sextimmarsdagar med full lön.</p>Foto: Anders Ylander
<p>Även på Mölndals sjukhus ortopedklinik pågår ett stort projekt där ett hundratal undersköterskor och sjuksköterskor nu ska arbeta skift och gå ner i arbetstid, men behålla sin lön, för att mer effektivt utnyttja operationssalarna och öka antalet operationer</p>Foto: Anders Ylander
<p>– Det ska bli intressant att se forskarnas utvärderingar, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som drivit på försöken med sextimmarsdagar ute i landets kommuner.</p>Foto: Anna-Karin Nilsson

GÖTEBORG. Vilken present! På onsdagen fick Kafiye Taspinar 454 lediga timmar i present av Göteborgs kommun. Försöket med sex timmars arbetsdag med åtta timmars lön på Svartedalens äldreboende ska nämligen förlängas ett år.

- Två timmar mindre och ett år extra. Jag blev så glad. Sextimmarsdagen har redan förändrat våra liv, säger den 44-åriga undersköterskan.

Även ortopedakuten på Mölndals sjukhus inför nu arbetstidsförkortning för ett hundratal undersköterskor och sjuksköterskor.

Hela världen talade om Göteborg

Försöket med sextimmarsdag i Biskopsgården har uppmärksammats med ett 100-tal artiklar i media i England, USA, Nya Zeeland, Thailand, Kina, Vietnam, Kanada, Brasilien, Australien, Chile, Italien, Spanien, Holland, Tyskland, Frankrike och Bulgarien. Till och med Washington Post har rapporterat om försöket.

Även tv-kanaler jorden runt har haft inslag om det som händer i Göteborg, till exempel flera europeiska tv-redaktioner, den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV News, BBC och Al Jazeera.

Här är det också sextimmarsdag

Toyota i Mölndal införde 2002 sextimmars arbetsdag med bibehållen lön för sina mekaniker.

Resultat efter 13 år: Friskare och nöjdare personal. Färre frånvarodagar. Längre öppettider. Snabbare service. Minskade väntetider med 50 procent.

Hela världen talade om Biskopsgården när beslutet kom i början av året att 74 undersköterskor på försök i ett år skulle få jobba sextimmarsdag med full lön. För Kafiye Taspinar som jobbat på äldreboendet i tolv år märkte hon skillnad redan efter några dagar. Det blev tid att träna, gå på saluhallen - och vara med familjen.

– De flesta av mina kolleger säger samma sak. De hade tänkt fortsätta på deltid även om de var tvungna att gå ner i lön, och så är det för mig också. Vad gör ett par tusenlappar i lön när stressen minskar och vi får mer kvalitet på jobbet och mer tid med familjen?

Ibland kommer en period med tyngre patienter på Kafiyes avdelning.

– Då brukar det vara många sjukskrivningar. Folk orkar inte. Det är tungt att jobba med gamla med demens. Förr fanns inga marginaler. Men i dag klarar vi det.

Äldreboendet har anställt 14 nya undersköterskor för att täcka upp för arbetstidsförkortningen. Det gillar enhetscheferna på äldreboendet.

– Vi har numera två extra personer på dan. Det innebär att vi har tid att aktivera de boende, ta promenader och spela spel. Kvaliteten på verksamheten har höjts!

– Dessutom kan fler personer dela på arbetsuppgifterna. Förr kunde våra undersköterskor vara kontaktpersoner för flera av de boende. Nu har de bara en boende var, vilket är bättre för alla.

Det är Vänsterpartiet som drivit frågan om sextimmarsdag och jobbat för att genomföra försök ute i kommunerna.

– Många inom äldreomsorgen orkar inte jobba heltid och får därmed låga inkomster. Ofta är det kvinnor som drabbas, säger partiledaren Jonas Sjöstedt som i veckan besökte Svartedalens äldreboende.

Vänsterledaren studerade även ett projekt på ortopedkliniken på Mölndals sjukhus där man sedan i januari håller på att införa 30 - 32-timmarsdag för ett hundratal undersköterskor och sjuksköterskor.

– I deras fall var det ett sätt att bättre utnyttja operationskapaciteten. De jobbar numera i skift vilket innebär att de kan operera betydligt fler och utnyttja salar och maskiner mer effektivt. Samtidigt gör försöket att personalen trivs och stannar. Jag träffade en undersköterska som sökt sig till sjukhuset just på grund av den nedkortade arbetstiden, berättar Jonas Sjöstedt.

Sjukhusledningen räknar dessutom med att försöket inte ska kosta särskilt mycket.

– De slipper köpa in privata operationer. De slipper använda stafettläkare och bemanningsföretag. De slipper övertid. Och personalen trivs. Alla vinner, säger Jonas Sjöstedt.

Både försöket på Svartedalens äldreboende och på Mölndals ortopedklinik ska utvärderas av forskare.

– Det måste till. Vi hoppas få fram starka bevis att det här är bra. Då kan vi generellt börja korta arbetstiden, säger vänsterledaren.

I Kina har sextimmarsdagen uppmärksammats i den kinesiska tv:n.