Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens vädjan behöver utrustning

Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning och munskydd ska inte längre vara standard. Helt fel, menar överläkare Björn Olsen.
Enligt Vårdförbundet i Västra Götaland finns det en oro för materialbrist hos anställda inom vården.Foto: Mikael Fritzon/TT
Göteborgs stad uppmanar nu göteborgarna att skänka skyddsutrustning som ska användas vid stadens äldreboenden.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Munskydd, handsprit och visir.

Göteborgs stad uppmanar nu göteborgarna att skänka skyddsutrustning som bland annat ska användas vid stadens äldreboenden.

– Väldigt mycket av det vi vill beställa är restnoterat. Vi får inte det i den omfattningen vi behöver, säger Ingegärd Ljungqvist, områdeschef hälso- och sjukvård i Askim-Frölunda-Högsbo.

”Många vill göra vad de kan för att hjälpa till i arbetet för att minska smittspridningen av covid-19 och det är Göteborgs Stad väldigt tacksamma för”, står det i ett pressmeddelande som gick ut under tisdagseftermiddagen.

Enligt pressmeddelandet ska utrustningen bland annat användas i hemtjänsten, på äldreboenden och andra boenden.

Man vänder sig framför allt till företag, men även till privatpersoner som kan tänkas sitta på utrustning.

– Det finns väl inte en ort i hela världen som inte är på jakt efter skyddsutrustning. Vi är naturligtvis också angelägna om att kunna skydda vår personal så mycket som det någonsin går och inte dra runt smittan. Finns det något som ligger i förråd och lager som ingen använder så vill vi jättegärna ta emot det, säger Ingegärd Ljungqvist, områdeschef hälso- och sjukvård vid stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo.

Är det en direkt materialbrist enligt din uppfattning?

– Väldigt mycket av det vi vill beställa är restnoterat. Vi får inte det i den omfattningen vi behöver. Så är det ju. Det finns väl ingen vårdinstans som får det i dag.

Hemtjänsten har sedan tidigare börjat tillverka egna visir.

– Grunden är att vi ska skydda öga, näsa, mun för droppsmitta. Vi ska ha ett skydd för ansiktet och då har vi tillverkat ett eget visir så vi ska kunna ge personalen skydd. Förkläden och handskar har vi. Så vi klarar oss hyggligt. Men till vissa patientgrupper behöver vi vassare munskydd och det söker vi, säger Ingegärd Ljungqvist.

Finns oro för brist i vården

Senast i går, måndag, varnade Vårdförbundet i Västra Götaland för att oron kring brist på skyddsutrustning är påtaglig bland anställda inom sjukvården. 

– Det finns helt klart en rädsla. Man vet ju ingenting, förutom vilken utrustning man faktiskt har. Myndigheterna säger att det finns så det räcker, så länge det fördelas rätt och inte överutnyttjas. Det leder ändå till oro, sa Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

Kristine Rygge, ställföreträdande beslutsfattare i R-SSL, regional särskild sjukvårdsledning för covid-19, medicinsk rådgivare, och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset hade dock ett lugnande besked.

– Det råder i nuläget ingen materialbrist men vi vet att trycket kommer öka och därför hushåller vi med det vi har, svarade hon.

UTRUSTNINGEN SOM EFTERFRÅGAS

* Munskydd, helst FFP2 och/eller IIR, Obs! vi kan inte ta emot hemmagjorda munskydd.

 

* Handsprit, 70 procent

 

* Långärmade skyddsrockar

 

* Visir

 

* Skyddsglasögon

 

* Skyddshandskar

 

* Engångsplastförkläde

 

Källa: Göteborgs Stad

Vikarierande C-ledaren är också barnläkare – intervjuas om coronaläget.