Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet på kommunanställda: Öppna mejlen på semestern

Göteborgs stads anställda måste läsa mejlen även på semestern. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Handläggare och tjänstemän inom Göteborgs stad måste öppna sin e-post, även fast de är på semester eller är sjuka.

Men kommunen själva menar att allt är i sin ordning.

– En förfrågan om allmän handling ska hanteras och grundregeln måste vara att varje handläggare och tjänsteman svarar på dessa förfrågningar, säger Henrik Dahlberg, pressansvarig på Göteborgs stad.

I ett e-postmeddelande från ett av Göteborgs stads kommunala bolag som GT tagit del av framgår det att anställda inom kommunen är skyldiga att öppna sin e-post, oavsett om de är lediga eller sjuka. 

I ett mejl till GT, från en anställd, framförs kritik mot kommunens mejl.

”Den anställde skall öppna sin e-post dagligen, även semestertid, dock ej lördag, söndag eller helgdag. Den som är ledig, sjuk eller av annan anledning är borta från sitt arbete har skyldighet att läsa sin e-post”, står det i meddelandet.

En berörd person GT har varit i kontakt med har ställt sig frågande till innehållet i mejlet.

– Tyvärr blir det ett stresspåslag att tvingas se andra ärenden och frågor som dyker upp i mejlboxen. Är detta ens okej enligt semesterlagen?

Men enligt Göteborgs stad själva är det hela inte det minsta konstigt.

Allt handlar om allmänna handlingar.

Kommunen: ”Borde alltid ha varit så”

– En förfrågan om allmän handling ska hanteras och grundregeln måste vara att varje handläggare och tjänsteman svarar på dessa förfrågningar, säger Henrik Dahlberg, pressansvarig på Göteborgs stad.

Ska inte de anställda vara lediga när de är lediga?

– Vill man inte öppna sin e-post så får man delegera bort det till någon som är i tjänst och kan hantera förfrågan. Det är viktigt att den möjligheten finns, men då är man också skyldig att delegera.

Hur länge har det varit på det här viset?

– Det kan jag inte svara på med exakt tidpunkt. Men det borde alltid ha varit så, däremot har det nog inte alltid funnits en medvetenhet om att det bör vara så, säger Dahlberg.