Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunens krav: Då måste personalen vara vaccinerad

Även i region Stockholm har man börjat omplacera vårdpersonal som inte är vaccinerad.
Nu måste all vårdnära personal inom Uddevallas socialtjänst vara vaccinerad.
Foto: Erik Mårtensson / TT NYHETSBYRÅN
Roger Granat är socialchef i Uddevalla kommun.
Foto: Uddevalla kommun

Uddevalla kommun har nu bestämt att all vårdnära personal inom socialtjänsten måste vara vaccinerad.

Det innebär att de medarbetare som inte vaccinerat sig nu omfördelas och får andra arbetsuppgifter.

– Vi vill skydda våra äldre och andra brukare, som riskerar att bli smittade av coronaviruset, säger Stefan Skoglund, ordförande i socialnämnden.

Att arbeta vårdnära innebär att man jobbar med mindre än två meters avstånd mellan personal och brukare. All socialtjänstpersonal som stämmer in på den beskrivningen måste nu vara vaccinerad.

Från och med i dag, torsdag, kommer socialtjänsten att börja fråga sina anställda om de är vaccinerade.

– Vi kommer att ställa frågan om man är vaccinerad. Man behöver inte svara på den frågan. Men om man inte svarar får vi tolka det som att personen är ovaccinerad, säger Roger Granat, socialchef, i ett pressmeddelande.

”Läge att ställa kravet”

Beslutet gäller alla socialtjänstens verksamheter där det finns närkontakt med brukare, inklusive äldreomsorg, LSS och missbruksvård.

Samtidigt skriver Uddevalla kommun i ett pressmeddelande att en majoritet av de cirka 2 500 anställda som jobbar med brukare inom socialtjänsten har vaccinerat sig. ”Uppskattningsvis är det cirka 90 procent av alla anställda inom socialtjänsten som är fullvaccinerade”.

Under en så kallad ”övergångsperiod” uppmanas alla anställda att vaccinera sig och gör man inte det kommer man alltså att förflyttas. 

– Nu har de flesta haft god tid på sig att vaccinera sig. Nu går vi också in i en kallare period då vi vistas mer inomhus, det innebär att virus också sprider sig snabbare. Därför är det läge att nu ställa kravet att all vår personal med vårdnära arbetsuppgifter också är fullvaccinerade mot covid-19 för att skydda våra äldre och andra brukare, säger Roger Granat.

SE MER:

Anders Tegnell om vikten av vaccinering.