Leif Mannerström har tidigare sagt att politikernas agerande "är ett svek mot de äldre". Foto: Anders YlanderLeif Mannerström har tidigare sagt att politikernas agerande "är ett svek mot de äldre". Foto: Anders Ylander
Leif Mannerström har tidigare sagt att politikernas agerande "är ett svek mot de äldre". Foto: Anders Ylander
Karl Gudmundsson, socialchef i Jönköpings kommun, är besviken på Leif Mannerströms kritik och uppmanar stjärnkocken att själv provsmaka maten som kommunen serverar sina äldre. Foto: PrivatKarl Gudmundsson, socialchef i Jönköpings kommun, är besviken på Leif Mannerströms kritik och uppmanar stjärnkocken att själv provsmaka maten som kommunen serverar sina äldre. Foto: Privat
Karl Gudmundsson, socialchef i Jönköpings kommun, är besviken på Leif Mannerströms kritik och uppmanar stjärnkocken att själv provsmaka maten som kommunen serverar sina äldre. Foto: Privat

Kommunens kaxiga svar till Mannerström

Publicerad

Politikerna i Jönköping skulle testäta de äldres mat – men fick biff när de gamla fick pölsa. Något som fick Leif Mannerström att gå i taket.

– Det är ett svek mot de äldre, rasade stjärnkocken.

Men nu svarar kommunen på kritiken.

– Det känns väldigt orättvist. Leif Mannerström är välkommen att höra av sig till mig nästa gång han är i Jönköping, säger socialchef Karl Gudmundsson.

Politikerna i Jönköpings äldrenämnd skulle i onsdags proväta maten som serveras de gamla på Junegårdens äldreboende. Syftet var att visa hur bra maten är i Jönköping.

Men efter det mediala eventet uppdagades det att politikerna inte alls fick samma mat som de äldre. Medan de gamla fick äta pölsa, serverades politikerna köttfärsbiffar med fetaost.

Det fick stjärnkocken Leif Mannerström att rasa:

– Politikerna får ju verkligen en annan bild. Klart de tycker det var bra. De hade ju kunnat få helstekt oxfilé eller vad fan som helst!

Nu ger Jönköping kommun sin version av händelsen – och passar samtidigt på att ge Mannerström en känga.

– Det känns väldigt orättvist. Han har aldrig varit i kontakt med oss. Om han hade så svidande kritik så hade vi kunnat ha en möjlighet att tala om för honom hur det här gick till, säger Karl Gudmundsson.

"Vi har inget att dölja"

Att politikerna serverades annan mat än de äldre är inte en provsmakningsbluff, enligt Karl Gudmundsson. Förklaringen är i stället att så många av de äldre hade valt att äta pölsa vid dagen för provsamkningen, att pölsan helt enkelt hade tagit slut.

– Då bestämde sig kökspersonalen för att laga de här köttfärsbiffarna i stället. Och det är ingen specialrätt. Biffarna finns på menyn en till två gånger under en sjuveckorsperiod, berättar Gudmundsson.

Socialchefen är bedrövad över den negativa publicitet som kommunen fått till följd av de äldres förkärlek till pölsa.

– Varför skulle vi smöra för politikerna? Vi har inget att dölja. Vi såg det som en möjlighet att visa att vi serverar god mat till våra äldre. Det vore ju idiotiskt att börja manipulera något då, säger Gudmundsson.

Mannerström vill provsmaka

Karl Gudmundsson är stolt över maten som kommunen serverar sina äldre. Man har valt bort allt vad frys- och kylrätter heter, för att i stället laga samtliga rätter på plats i någon av sina femton restauranger. Socialchefen är faktiskt så säker på matkvaliteten på kommunens äldreboenden, att han bjuder in stjärnkocken Mannerström att själv komma förbi och smaka.

– Leif Mannerström är välkommen att höra av sig till mig nästa gång han är i Jönköping, så kan vi tillsammans gå till något av våra äldreboenden och äta lunch. Vi vet att vi serverar mycket bra mat till de äldre och det står vi för, säger Karl Gudmundsson.

Och Leif Mannerström utesluter inte ett besök.

– Jag kan inte komma just nu, det jag inte tid med. Men de får gärna höra av sig. Märkvärdigare än så är det inte. Om jag har någon på kommunen jag kan ringa när jag är i krokarna så stannar jag gärna och äter lunch, säger Mannerström.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER