Kommunens bakslag i kampen mot NMR

Miguel Odhner, S, kommunstyrelsens ordförande i Kungälv.
Foto: SVEN LINDWALL
NMR kampanjar och delar ut flygblad utanför Coop i Kungälv
Foto: Hanna Brunlöf

Högsta förvaltningsdomstolen ger nazistiska nordiska motståndsrörelsen, NMR, fortsatt rätt att hålla sammankomster.

Kungälvs kommun beviljas inte prövningstillstånd.

– Det här är beviset för att det behövs en ny ordningslag, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner, S.

Kungälvs kommun har ihärdigt överklagat nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tillstånd att hålla sammankomster inför valet.

Kommunen har både fått avslag i förvaltningsrätten och kammarrätten som hänvisat till den rätt att hålla politiska sammankomster som är skyddad i grundlagen.

Nazister från NMR har under valrörelsen hållit möten och varit ute på gator och torg och kampanjat i Kungälv, med målet att ta sig in i kommunfullmäktige.

Kommunen får avslag

På torsdagen kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen som är den sista instans dit kommunen kan överklaga tidigare beslut.

Högsta förvaltningsdomstolen ger inte Kungälvs kommun prövningstillstånd och konstaterar därmed att den tillämpning som hittills gjorts av ordningslagen är korrekt.

”Kunde lika gärna varit IS”

– Det här är beviset för att det behövs en ny ordningslag. Något är galet när en nazistisk kamporganisation som NMR kan ha allmänna sammankomster, trots att polisen inte klarat säkerheten när det gäller Visby och Göteborg. Det kunde lika gärna ha varit IS som ansökt, säger Miguel Odhner, S, kommunstyrelsens ordförande i Kungälv och fortsätter:

– Det stämmer inte i demokratin när det är så här. Vi behöver en ny lagstiftning precis som i Finland. Det här funkar inte.

”Känner mig inte trygg”

Den lokala polisen gick på kommunens linje från början förklarar Miguel Odhner.

– De var med oss och gjorde avslag. Men det övertrumfades i processen på väg mot kammarrätten av den högsta polisledningen. De sa att ”Vi skickar resurser till Kungälv. Vi kan garantera säkerheten”. Men jag känner mig inte trygg, även om det inte har hänt något så gör jag inte det. Nu ligger bollen hos riksdag och regering.

Miguel Odhner konstaterar att kommunen nu gjort allt man kan.

– En enskild person kan överklaga till Europadomstolen, men som kommun kan vi inte göra det, säger han.