Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunen vill köpa loss sjukhuset från regionen

Vården har varit en central politisk fråga i Strömstad under en längre tid. Foto: JOHAN CARLEN / GT/EXPRESSEN

I Strömstad vill kommunen köpa loss stadens sjukhus från Västra Götalandsregionen.

Anledningen är att lokalerna står tomma och att man vill börja bedriva vårdverksamhet igen.

Men alla är inte lika övertygade, skriver SVT Nyheter Väst. 

Strömstads sjukhus ligger centralt och har stora lokaler som inte utnyttjas till fullo. Därför har den under en längre tid varit intressant för kommunen, men fram tills nu har Västra Götalandsregionen, som äger fastigheten, sagt nej till att sälja den.

I dagsläget ska regionen dock vara villig att diskutera, uppger SVT.

Jourmottagningen på sjukhuset stängdes för tre år sedan och flyttade till Tanum och tillgången till vård har varit en stor politisk fråga i Strömstad under decennier.

Ska förbättra vården

Om jourmottagningen kommer öppna igen om kommunen köper den är för tidigt att svara på, enligt kommunalrådet Kent Hansson, S. Däremot är man intresserad av att bedriva vårdverksamhet i lokalerna.

– Prioritet ett är att fylla sjukhuset med någon form av vårdverksamhet, och vi ser gärna att verksamheten som finns där i dag utökas. Med ett sånt här läge och så mycket tomma lokaler ser vi ett stort utvecklingsläge, säger Hansson till SVT.

Förslaget möter politiskt motstånd

Men förslaget har också mött motstånd. Oppositionsrådet Lars Tysklind, L, berättar för SVT att han inte ser någon orsak till varför kommunen ska äga sjukhuset.

– Vård bedrivs inte av kommunen, så då blir klinikerna hyresgäster. Då kan de ju lika gärna hyra av en annan fastighetsägare, säger han.

Tysklind menar att regionen fastighetsbolag i stället bör se över sina hyresnivåer och poängterar att han delar ambitionen om att förbättra vården i staden.

Under hösten kommer företrädare från Västra Götalandsregionen och Strömstad kommun diskutera frågan vidare.