Den 22 juni beslutade Axel Darvik, L, ordförande i grundskolenämnden i Göteborg, att utbetalningar av skolpeng till föreningen Framtidsskolan skulle upphöra med omedelbar verkan.
Detta efter att grundskoleförvaltningen gjort en utredning och rekommenderat att skolpengen skulle dras in.
Föreningen driver de muslimska friskolorna Römosseskolan i Gårdsten, Lilla Römosseskolan och Römosseskolan Agnesberg.
Anledningen till beslutet var att det enligt kommunen fanns oklarheter kring ägarförhållandena och en rädsla för att pengarna skulle hamna i fel händer.
– Det måste ju bli klart vem som egentligen är huvudmannen, de måste vara lämpliga enligt skollagen, det finns kriterier ägare och ledare måste uppfylla för att få lov att bedriva en skola, vilket är vad Skolinspektionen nu granskar, sa Axel Darvik då.
Överklagar dom att betala 14 miljoner
I slutet av augusti beslutade tingsrätten att Göteborgs kommun måste betala ut de indragna pengarna för maj och juni, 14 miljoner, till Römosseskolan. Pengar som deponerats hos länsstyrelsen.
Tingsrätten anser att det inte längre råder ovisshet kring vem som företräder föreningen Framtidsskolan.
– Jag har tagit ett beslut att överklaga tingsrättens dom till hovrätten, konstaterar Axel Darvik vid en presskonferens på torsdagen.
Även pengar för juli och augusti har hållits inne av kommunen. För de fyra månaderna maj till och med augusti rör det sig om totalt 28 miljoner kronor. Av dessa har kommunen återtagit sju miljoner, konstaterar Darvik och tillägger:
– När det gäller augusti månads pengar har länsstyrelsen beslutat att i enlighet med tingsrättens dom att pengarna ska betalas ut till skolan. Vi har intentionen att även överklaga det beslutet.
”Är inte ett acceptabelt sätt”
Axel Darvik förklarar att föreningen Framtidsskolan inte har kunnat presentera ett öppet bankkonto. Föreningens konto är ”fryst” av oklar anledning. Han säger att skolan begärt att pengarna ska betalas ut antingen till advokat eller i form av en postväxel.
– Det tycker vi inte är ett acceptabelt sätt. Även om föreningen lyckas presentera ett godtagbart utbetalningssätt så kvarstår ändå andra omständigheter. Föreningen förekommer i en brottsutredning om grov ekonomisk brottslighet, säger han och spekulerar även i varför föreningens konto är fryst. Han pratar om penningtvätt och finansiering av terrorism.
Förra hösten kunde GT berätta att Römosseskolans rektor Abdirizak Waberi, parallellt med arbetet på skolan, drev ett politiskt parti i Somalia med kopplingar till islamistiska rörelser. I januari sparkades han från rektorsjobbet och är inte längre kvar på skolan.
”Pengar riskerar hamna i fel händer”
Det fanns också misstankar om att Waberi förskingrat pengar. Polisen inledde en förundersökning om grov förskingring och grovt bedrägeri.
Axel Darvik anser att det är nödvändigt att gå vidare och pröva ärendet angående skolpengen i en högre instans.
– Vi som offentlig sektor, måste ha verktyg att förhindra när det finns misstankar om att pengar riskerar att hamna i fel händer. Jag är mån om att vi inte får parallellsamhällen i Sverige. Vi måste undersöka om lagstiftningen som vi har håller för detta. Om vi inte får rätt framöver måste lagstiftningen ändras, säger han.
Föreningen Framtidsskolans advokat Peter Hamnebo upprörs över kommunens resonemang:
Advokaten: ”Det är ren diskriminering”
– Det är ren diskriminering. Det finns överhuvudtaget ingen grund för påståenden att det är tveksamt var pengarna skulle hamna. Det är en fullkomligt fri fantasi. Det enda skälet till att man drar den slutsatsen är att mina huvudmän är öppet muslimska, säger han.
Hamnebo konstaterar att skolan levererat skoltjänster sedan i maj utan att få betalt för detta från kommunen.
Han säger att rättsreglerna om att ha rätt att anvisa betalning är välkända och något som det inte råder delade meningar om bland landets jurister.
Han avvisar misstankarna om kopplingar till islamism.
– Waberi är skild från skolan. Det finns inga sådana misstankar. Det är ingen som kommit med ett sådant påstående som har någon som helst substans, säger Peter Hamnebo.