Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotbilder utreds efter dödsfallet

Polisen söker spår i motionsområdet i Ulricehamn.
Foto: HENRIK JANSSON
Mattias Josefsson, kommunstyrelsens ordförande.
Foto: SVT Nyheter Väst.

Ulricehamns kommun undersöker om det kan finnas något samband mellan en anställd kvinnas död vid ett motionsspår i kommunen och hennes arbetsuppgifter. 

Bland annat utreds om det funnits någon hotbild.

– Den frågan utreds nu extra noga, säger Mattias Josefsson, S, kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn. 

Kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun Mattias Josefsson berättar att han informerades om dödsfallet tidigt under onsdagsmorgonen av kommunchefen Håkan Sandahl.

Det rör sig om en kvinna i 60-årsåldern som är anställd inom kommunen och som, enligt anhöriga, gav sig ut i Lassalyckans motionsområde sent under tisdagseftermiddagen utan att komma hem.

Vid 21-tiden hittades kvinnan död, ett tjugotal meter från motionsspåret. Polisen har startat en utredning gällande mord alternativt dråp. 

Brottsrubriceringen kan komma att justeras, men det finns omständigheter på fyndplatsen som styrker polisens misstankar om att kvinnan kan ha blivit utsatt för brott. 

– Att vi misstänker brott beror främst på hur kroppen ligger. Hon ligger på ett onaturligt sätt, ett sätt som man normalt inte ligger på om man råkat ut för en olycka, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg.


LÄS MER: Kvinnlig joggare hittad död vid motionsspåret – misstänkt mord

Hotbild utreds

– Jag informerades tidigt i morse om att det var en av våra medarbetare som med stor sannolikhet har bragts om livet, säger Mattias Josefsson.

Polisens tekniker anlände till den misstänkta brottspltsen runt lunchtid på onsdagen.
Foto: HENRIK JANSSON

Enligt kvinnans kollega, Mattias Josefsson, fanns det sedan tidigare inga kända hotbilder eller säkerhetsrisker kring henne.

Men, säger kommunstyrelseordföranden, det är en fråga som nu utreds internt.

– Den frågan utreds nu extra noga, säger Josefsson.

Han vill inte kommentera om huruvida polisen kontaktat kommunen i avsikt att få hjälp i utredningen utan överlåter till kommunchefen att i övrigt kommentera det hela.

Ulricehamns stadshus flaggar på halv stång.
Foto: DAVID SKARLAND

Lena Matthijs vill inte avslöja om det finns någon teknisk bevisning som ger ledtråd om motiv till det misstänkta brottet:

– Jag vill inte säga något om den tekniska bevisningen. Och när det gäller motivet är det för tidigt att säga om det är ett slumpmässigt överfall eller om kvinnan var ett mål. Båda teorierna är vidöppna.

Finns det någon känd hotbild, som får er att tro att hon var något annat än ett slumpmässigt mål?

– Det finns ingen tydlig hotbild, som vi känner att vi kan gå ut med i nuläget. Det är för tidigt.

Flaggar på halv stång

Ulricehamns kommuns stadshus flaggar på halv stång under onsdagen med anledningen av dödsfallet.

– Det här är en fruktansvärd händelse som slagit ner i vår organisation. Hon är välkänd av många och väldigt omtyckt och respekterad, säger Ulricehamns kommunikationschef Katrin Högborn.

Hon berättar också att medarbetare i samma verksamhetsområde som kvinnan arbetat inom samlats under dagen för att bearbeta det som hänt. Man har också, enligt henne, gått ut med en uppmaning till anställda att höra av sig till polisen om de har några uppgifter som kan hjälpa utredningen.

– Vi planerar inför att i morgon förmiddag samlas till en minnesstund med tal av kommunchefen bland annat, säger Katrin Högborn.

Kollegan: "Hon hade ett stort hjärta"

– Hon var en omtyckt kollega med ett stort hjärta, säger kollegan Magnus Andersson.
Foto: HENRIK JANSSON

Magnus Andersson har under flera år jobbat nära den avlidna kvinnan och beskrev stunden då han fick beskedet som "overklig".

– Jag blev bestört. Jag har jobbat nära henne. Det känns så klart jättejobbigt. 

– Det tror jag är en känsla som alla här delar, fortsätter han.

Magnus Andersson tror att det viktigaste för de anställda nu är att ta hand om varandra och se till att stöd finns för den som behöver det.

– Det här var en väldigt omtyckt kollega som jobbat länge i kommunen. Många av de som jobbar här kände henne. Hon hade ett stort hjärta, säger Martin Andersson.

Glasögon hittades på motionsspåret

Det är fynd på platsen som gör att polisen inte utesluter att brott kan ligga bakom kvinnans död. Bland annat hittades hennes glasögon på motionsspåret, tjugo meter från platsen inne i terrängen där hon påträffades. 

Förundersökningen gäller i nuläget mord alternativt dråp.

– Jag kan inte gå in på detaljer men vi kan inte utesluta att hon blivit utsatt för brott. Därför har vi startar en utredning gälland mord alternativt dråp. Brottsrubriceringen kan komma att justeras, säger polisens presstalesman Hans Lippens. 

Har hon blivit utsatt för yttre våld?

– Jag kan inte kommentera det. Men fyndplatsen och andra iakttagelser gör att vi inte kan utesluta något. Men rubriceringen kan komma att ändras.

Kvinnans anhöriga har underrättats under natten och morgonen.