Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen röjde skyddad kvinnas nya namn – i mejl

Familjerätten i Göteborg anmäler sig själv efter att en kvinnas skyddade namn skickats till motparten.
Foto: HENRIK JANSSON

En kvinna med skyddad uppgifter fick sitt nya namn röjt av Familjerätten i Göteborg.

En utredning med kvinnans namn skickades till mannens ombud i ett känsligt vårdnadsmål.

Misstaget upptäcktes först efter två veckor då kvinnan själv slog larm. 

Nu anmäler kommunen sig själv. 

Det var i slutet av september som Familjerätten i Göteborg mejlade en utredning i ett känsligt vårdnadsärende där en av parterna, en kvinna med två barn, lever med skyddade personuppgifter. 

Mejlet med utredningen skickades till kvinnans motparts advokat.

Nästan två veckor senare hörde kvinnan av sig och påpekade att hennes skyddade nya förnamn fanns med i handlingarna. 

– Man får dubbelkolla och trippelkolla, men ändå så kan det bli att det ändå inte riktigt stämmer och det känns ju väldigt olustigt, särskilt när det är skyddade uppgifter, säger Roger Söderstrand, chef för Familjerätten i Göteborg som menar att en kombination av ”den mänskliga faktorn” och tidigare problem med stadens it-system Treserva ligger bakom händelsen. 

Barnen berörda

Nu har missen anmälts till Datainspektionen som en så kallad personuppgiftsincident. 

Enligt anmälan berörs både kvinnan och hennes två barn av den röjda uppgiften och det uppges också att kvinnan lever med ”skyddad identitet”.

– Vi hade gjort allting helt korrekt i hela utredningen, med rätt namn och allting men missat att det var det nya förnamnet, vilket inte skulle framkomma i vår utredning, säger Roger Söderstrand.

– Nu missades namnet på försättsbladet, det är den mänskliga faktorn. 

Advokaten kontaktades

Enligt avvikelserapporten var det kvinnan själv som hörde av sig, då hon funnit sitt namn helt öppet i handlingarna som mejlats ut. 

– Det upptäcktes efter två veckor, säger Roger Söderstrand.

Då kontaktade Familjerätten motpartens advokat för att undersöka om hon skickat de skyddade uppgifterna vidare till mannen. Det hade hon inte, enligt avvikelserapporten. Advokaten uppmanades då att radera mejlet och ett nytt mejl, utan kvinnans nya skyddade namn, skickades till henne.

Hel familjs identitet röjdes

I februari avslöjade P4 Göteborg att en småbarnsfamiljs skyddade uppgifter hade röjts av misstag av Orust kommun med konsekvensen att familjen, som levde under stort hot, uppgav att de tvingades flytta.

Den gången var det socialtjänsten på Orust som hade skickat ut handlingar med skyddade uppgifter till en person som begärde ut dem.