Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen nekar alla turister vård i hemmet

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Falkenbergs strandbad i förgrunden och delar av staden där bakom.Foto: Falkenbergs Strandbad
Falkenbergs stadshus.Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN

I Falkenberg får de som bor tillfälligt i kommunen inte längre hemtjänst och hemsjukvård.

Enligt socialnämndens ordförande Kerstin Rosell (S) såg man ingen annan lösning.

– Vi har ett ansträngt läge. Vi behövde göra så här för att klara av kärnverksamheten, säger hon. 

Inför påsken är det ett flertal personer som ansökt om vård och omsorg i Falkenberg inför sin tillfälliga vistelse i kommunen.

Enligt socialtjänstlagen är vistelsekommunen, i detta fall Falkenberg, skyldig att bistå med den vård som en person som ska vistas där tillfälligt behöver.

Men de som ansökt om få sådan vård i Falkenberg kommer att få avslag, enligt ett beslut som fattades under måndagen och som Hallands Nyheter tidigare skrivit om.

– Vi har ett ansträngt läge i hemtjänsten i dag och för att klara kärnverksamheten så kände vi att vi var tvungna att ta ett beslut att inte erbjuda hemtjänst till de som är från andra kommuner. Mycket också på grund av att inte ytterligare belasta våra medarbetare, säger Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg.

Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg.Foto: Coops pressrum

”Det är helt tillfälligt”

Beslutet är tillfälligt och har fattats nu just på grund av att det är många som väljer att besöka Falkenberg under påsken.

Kan detta fortsätta under sommaren? 

– Det vet jag faktiskt inte, vi har satt det här tillfälligt. Man hoppas ju att det tar slut med det här eländet med corona så att vi kan leva som vanligt, men det gäller helt tillfälligt detta.

Enligt Kerstin Rosell har hemtjänstpersonalen drabbats av en del sjukfrånvaro, men hon menar att det för närvarande är under kontroll.

Hur ser du på att beslutet ni fattat skulle kunna vara olagligt?

– Vi är helt medvetna om det men vi vet också att SKR (Sveriges kommuner och regioner, reds. anm.) kommer lämna in en formell önskan till regeringen där de föreslår att kommunerna får göra avdrag från socialtjänstlagen. Sedan stöder vi oss också på Folkhälsomyndighetens rekommendationer att alla ska undvika att resa i Sverige i dag, framför allt de äldre. 

TV: Anders Tegnell om nya riktlinjerna

Anders Tgnell förklarar: Nya riktlinjerna som gäller året ut