Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunen mörkar sin egen mångmiljonmiss

Med sju procent ska vattentaxan höjas i Göteborgs kommun. Detta efter en felräkning på 64 miljoner.
Ordföranden i Kretslopp och Vattennämnden, Jöran Fagerlund, beklagade tidigare både felräkningen och den höjning av vattentaxan som nu drabbar göteborgarna Foto: Sven Lindwall
Med sju procent ska vattentaxan höjas i Göteborgs kommun. Detta efter en felräkning på 64 miljoner. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Med sju procent ska vattentaxan höjas i Göteborgs kommun. Men kommunen mörkar varför. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

I våras kunde GT avslöja att Göteborgs kommun räknat fel på över 60 miljoner kronor. 

Det ger en historisk höjning av vattentaxan för stadens invånare.

Men när beslutet nu offentliggörs mörkas den verkliga orsaken till varför vattentaxan nästa år höjs.

– Vi valde att skriva på det här viset, säger Helena Wall, kommunikationschef på Kretslopp och vatten.

En hög chef inom Göteborgs kommun omplacerades efter felräkningen. En hel post med så kallade overheadkostnader fanns över huvudtaget inte med i budgeten hos Kretslopp och vatten, förvaltningen som sköter Göteborgs kommuns vattenförsörjning. 

Totalt saknades 64 miljoner kronor. 

Det kunde GT avslöja i våras.

I oktober kunde vi berätta att felräkningen leder till en historiskt hög höjning av taxan för Göteborgs invånare, sju procent och cirka 400 kronor mer för en genomsnittlig villaägare. 

Den årliga höjningen av vattentaxan brukar annars ligga på 2-3 procent. 

Missen måste tas hem i höjd avgift

Nu måste tidigare sänkningar - och därmed uteblivna intäkter - baserade på felräkningen tas hem.

– I och med att vi räknade fel trodde vi att vi skulle få pengar över, därför sänkte vi taxan när vi inte skulle ha gjort det, det är därför vi får den här drastiska, sjuprocentiga, ökningen, sa ordföranden i Kretslopp och vattennämnden Jöran Fagerlund, V, tidigare i höst.

 

"Vi hade räknat fel". Kretslopp och Vattennämndens ordförande Jöran Fagerlund, V, beklagade tidigare i år höjningen av vattentaxan.

Men när kommunen i dag ska kommunicera ut beslutet om den historiskt stora höjningen är den egna missen på 64 miljoner kronor som bortglömd. 

Nu lyfts allt annat än det skäl ordföranden och förvaltningens egna tjänstemän anger som huvudorsak:

"Det finns olika anledningar till att avgifterna behöver höjas", inleder kommunen. 

Den information invånarna behöver

• "Det finns stora investeringsbehov inom VA, som att förnya och underhålla vatten- och avloppsledningarna och våra anläggningar. Den höga byggtakten och ökande befolkningen i Göteborg påverkar avgifterna 2019 och framåt".

• "VA-avgiften sänktes 2017 och var oförändrad 2018 vilket också är en anledning till att VA-avgiften behöver höjas mer än vanligt 2019".

 

Helena Wall är kommunikationschef på Kretslopp och Vatten och avfärdar påståenden om mörkning.

Helena Wall är kommunikationschef på Kretslopp och vatten. Och hon menar att de gett den information som invånarna behöver. 

Vad är det faktiska skälet till varför taxan höjs?

– Det står ju i pressmeddelandet. 

Saknar ni inte en uppgift i pressmeddelandet?

– Vad tänker du på nu?

Er egen ordförande Jöran Fagerlund intervjuades i höst. Då sa han så här: "I och med att vi räknade fel trodde vi att vi skulle få pengar över, därför sänkte vi taxan när vi inte skulle ha gjort det, det är därför vi får den här drastiska, sjuprocentiga, ökningen". Varför meddelar ni inte kommunens invånare detta?

– Det står ju att en anledning var att vi sänkte taxan och att vi hade den oförändrad. 

Men varför anger ni inte varför detta skedde - att ni räknade fel?

– Vi tyckte väl inte att det var ... Vi valde att skriva på det här viset, jag kan inte säga mer än så, säger Helena Wall.

Det kan ju framstå som ett sätt för er att mörka en väldigt stor miss som nu får stora konsekvenser för invånarna.

– Nej, det är absolut inte frågan om att vi vill mörka den missen. Vi vill bara tala om att det är väldigt många orsaker till varför vi behöver höja taxan.

I tjänstemännens underlag till politikerna i nämnden den 29 september anges just felräkningen som skäl för en kraftig taxehöjning inte bara 2019 utan också 2020 och 2021: 

"De nödvändiga kostnaderna för förvaltningen är i stort detsamma som tidigare redovisats (ökning ca 12 Mkr), det är ett beräkningsfel (ca 64 Mkr) som medfört behov av en större intäktsökning än förväntat 2019".

Offentliggjorde förslaget

När vi ber Kretslopp och Vatten på exempel där förvaltningen själv någon gång kommunicerat ut till göteborgarna om de egna misstagen till grund för höjningen av taxan ber hon att återkomma. 

Helena Wall återkommer och guidar oss fram till en äldre artikel publicerad på Göteborgs stads hemsida i oktober. Längst ner i den artikeln, som handlar om förvaltningens förslag till beslut om höjd vattentaxa, nämns även förvaltningens felräkning som en orsak.

"På grund av en redovisningsmiss där de så kallade OH-kostnaderna inte räknades med blev VA-budgeten för 2018 fel. På grund av felet i VA-budgeten så höjdes inte taxan för 2018 vilket är en av anledningarna till att taxan behöver höjas för 2019."