Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen lovar krafttag – efter stenkastningen mot PRO

Lars-Ove Blomryd, ordförande för PRO Trollhättan Södra.Foto: PRO Trollhättan Södra / PRO Trollhättan Södra
De äldre attackerades efter torsdagsbingon på Kronogården i Trollhättan förra torsdagen.Foto: Samuel Stålros/Sveriges radio / Samuel Stålros/Sveriges radio

Förra veckan kastade ett gäng ungdomar sten och skrek okvädningsord mot pensionärer i Trollhättan, efter en bingokväll arrangerad av PRO.

Nu har PRO hållit ett möte med kommunen, som lovat krafttag och senare i veckan ska barn besöka de äldre för att be om ursäkt för vad de gjort.

– Det är positivt att det händer något, säger Lars-Ove Blomryd, ordförande för PRO Trollhättan Södra. 

Under torsdagskvällen förra veckan lades en film upp på Facebook. Dagen därpå hade den delats 10 000 gånger, innan det plockades ner.

Filmen visade händelseförloppet, där barn pekade finger och skrek ”hora” vid upprepade tillfällen.

Enligt uppgift kastades också sten.

De som attackerades var medlemmar i PRO Trollhättan Södra, som precis spelat klart sin torsdagsbingo i Kronogården och var på väg hem.

Lars-Ove Blomryd är ordförande i föreningen och berättade under fredagen om vad som hänt:

– Bingon var avslutad och klockan var 17.15 ungefär och när de kommer ut ur bingolokalen så är det ungar där ute som gapar, skriker och kastar sten eller grus, berättade han och fortsatte:

– Det är mest tanter som kommer ut då, de är mellan 70 och 90 år. 

Äldre kvinna blev skärrad

En äldre kvinna med rullator fick föras in i lokalen igen, då hon blev skärrad av det som hade hänt.

Händelsen polisanmäldes och kommunen kopplades in.

– Om det handlar om barn eller ungdomar som vi hyser oro för eller har ett beteende som inte är okej så är det socialtjänsten som ska agera. Deras uppgift i första hand nu är att identifiera vilka det är och sedan kalla dem och deras vårdnadshavare till ett möte. Sedan får de vidta de åtgärder som behövs, sa Vivian Komstadius, kommunikationschef på Trollhättans stad då.

Polisen: ”Man blir ledsen och frustrerad”

Polisens ser allvarligt på det som inträffat.

– Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Varför gör man så här och hur tänker man? Man blir ledsen och frustrerad, sa Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst under fredagen.

I helgen stod det klart att åtminstone ett av barnen som var inblandade i stenkastningen ska be om ursäkt, genom att träffa medlemmarna i PRO på torsdag.

– En av föräldrarna ska komma nu på torsdag och få sitt barn att be om ursäkt för hur de burit sig åt, berättar Lars-Ove Blomryd.

Under måndagen hade också PRO ett möte med Trollhättan stad, något som P4 Väst tidigare skrivit om.

Kommunen utlovar krafttag

Enligt Blomryd utlovade kommunen en rad åtgärder för att öka tryggheten.

– Vi har haft ett ordinärt medlemsmöte men i dag medverkade två personer från kommunen, bland annat säkerhetschefen. De var här och talade om vad de tänkte göra, berättar Blomryd och fortsätter:

– De ska öka närvaron av polis och vaktbolag. Sen har vi något som heter nattvandrarna som också ska öka sin närvaro. Vi har också lyft fram att de ska se till att bättra på belysningen i området. Det är kolsvart om nätterna och det finns massa armaturer, men inga lampor.

Hur är känslan efter mötet? 

– Det är positivt att det händer något. Men jag hoppas att de håller vad de lovar, säger Blomryd.

LÄS MER: Barn kastade sten mot äldre – ska be om ursäkt