Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen lockar med pengar – så studenter ska vara nyktra

Snart är det dags för studentfirandet i Falkenberg.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Elever kan tjäna tusentalskronor om de avstår champagne och andra alkoholhatliga drycker under studentfirandet.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Falkenbergs kommun vill undvika överförfriskade ungdomar under studentfirandet.

Därför arrangerar man nu en nykterhetstävling där eleverna kan vinna pengar om de avstår alkohol.

Det hela ska kontrolleras med eleverna får blåsa i en alkomätare.

– Eleverna kan skada sig själva eller andra i samband med festligheterna, säger Roy Jörgensen, rektor på Falkenbergs gymnasieskola.

Totalt rör det sig om 15 000 kronor som ska fördelas under tre kvällar, vilket SVT Nyheter Halland var först med att skriva om.

Varje kväll koras en nykter vinnare, som sedan får ta emot varsin check på 5 000 kronor i klassrummet på avslutningsdagen.

För att kontrollera elevernas nykterhet kommer de att få blåsa i en alkoholmätare både före och efter studentaktiviteterna.

– Vi har upplevt att det är en festkultur som ingår i den här traditionen som går ut på att man ska bli ganska berusad. Det sker visserligen utanför skolans verksamhet och utanför skoltid, men vi vill ändå göra något för att hjälpa ungdomar som vill hålla sig nyktra och kanske inte vill vara en del av den här festkulturen, säger Roy Jörgensen.

Anordnas i förebyggande syfte

Han beskriver de traditionsenliga festligheterna som en ”egen arena” där vuxna inte finns.

– Det finns inga vuxna där, de som finns där är tjänstemän i stort sett. Föräldrar är inte där och håller koll utan det är en egen arena i stort sett.

I ett pressmeddelande som skickats ut om tävlingen menar Roy Jörgensen att det är viktigt att förebygga alkoholkonsumtion bland unga.

– Det är viktigt att vi arbetar med att förebygga alkoholkonsumtion bland våra elever. Eleverna kan skada sig själva eller andra i samband med festligheterna. Vi upplever också att många faller för ett grupptryck att festa mer än vad de är vana vid, säger Jörgensen.

Bakom tävlingen om ska värna om elevernas nykterhet, står en arbetsgrupp med representanter från olika förvaltningar inom Falkenbergs kommun, räddningstjänsten och polisen.

Studentfirandet i Falkenberg drar i gång vecka 24.