Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunen: Inga djupa urringningar

Stadsdelsförvaltning i Göteborg säger nej till korta kjolar, djupa urringningar och linnen med smala axelband.
Foto: SHUTTERSTOCK
Kjoloar som slutar under eller strax ovanför knäet går dock bra.
Foto: SHUTTERSTOCK

Inga djupa urringningar, inte för korta kjolar och inte för tunna axelband. Det är några av de klädregler som en stadsdelsförvaltning i Göteborg skickat ut till sina medarbetare inför sommaren.

– Det är ingen ny kod eller förbud med repressalier utan det manar till eftertanke och sunt förnuft, säger Ylva Morén, områdeschef vid den aktuella stadsdelförvaltningen.

I ett mejl som Göteborgs-Posten tagit del av, informeras personalen om klädkoden:

"Hej allihop. Utifrån sommar värme mm. kan det vara svårt att veta hur vi skall klä oss på kontoret. Vi har diskuterat detta i ledningen och kommit fram till följande: Inga linnen med tunna axelband, ingen djup urringning, shorts och kjolar skall sluta strax ovanför eller nedanför knäet."

"Blev chockad"

Brevet är undertecknat av en enhetschef vid en av förvaltningarna i staden. Flera ur personalen har reagerat starkt på mejlet.

– Jag blev chockad eftersom jag upplever att vi är en professionell grupp vuxna människor som inte går till jobbet i bikini direkt och jag tycker det är väldigt tydligt att mejlet i första hand riktar sig till kvinnor. Det känns väldigt obehagligt att chefer suttit i ett möte och diskuterat hur vi klär oss, säger en medarbetare på Göteborgs stad till GP.

Enligt Ylva Morén, områdeschef vid den aktuella stadsdelförvaltningen, finns en pågående diskussion om hur personalen, både män och kvinnor, bör vara klädda.

– Det har blivit ett olyckligt fokus och handlar absolut inte om manligt eller kvinnligt. Man ska vara hel och ren på jobbet. Det kan handla om att man ser kalsongkanter med nerhasade byxor eller shorts. Även manliga medarbetare har haft linnen på arbetet, säger hon.

"Måste tänka på signalerna"

Hon menar att det handlar om framtoningen som personalen har i olika svåra situationer och att diskussionen lika mycket handlat om olika former av tryck på exempelvis T-shirtar.

– Det kan handla om politiska symboler eller flaggor. Om man måste omhänderta ett barn så ska man inte komma i en T-shirt med en dödskalle på. Man måste tänka på vad man sänder för signaler. Vi måste se det ur ett brukarperspektiv, vi är myndighetspersoner som ska vara professionella i möten med privatpersoner. Det har varit brukare som frågat om "man får se ut hursomhelst här", säger Ylva Morén.

Hon vill också betona att det inte handlar om någon form av förbud.

– Det är ingen ny kod eller förbud med repressalier utan det manar till eftertanke och sunt förnuft, säger hon.


TT