Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krismöten efter filmad ungdomsmisshandel

Polisen skriver i ett pressmeddelande att de har tillgång till den aktuella filmen.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Kils kommun håller presskonferens på onsdagsmorgonen.
Foto: Google street view
Foto: Skärmdump
Kils kommun
Foto: Dagsmedia
Patrik Backman är rektor på Sannerudsskolan.
Foto: Dagsmedia
Patrik Backman är rektor på Sannerudsskolan.
Foto: Dagsmedia
Patrik Backman är rektor på Sannerudsskolan.
Foto: Dagsmedia
1 / 7

När rektorn på högstadieskolan i Kil öppnade mejlen tidigt under tisdagsmorgonen insåg han att inget skulle bli sig likt under dagen. 

En film från en misshandel inne i samhället några dagar tidigare sprids nu som en löpeld i sociala medier. 

– Det är ingen blixt från klar himmel, säger rektorn Patrik Backman. 

Den filmade misshandel ska ha skett på en gata i värmländska Kil på första maj i förra veckan. Något som flera lokala medier i Värmland skrivit om. 

I filmen ger sig två unga män på en jämnårig vid hans så kallade Epatraktor. Upprinnelsen till misshandeln där den unge mannen misshandlas, hotas med att han ska ge sig av och slutligen får en spark mot sig framför mobilkameran är oklar.

Men polisen meddelade på tisdagen att alla inblandade är i 16-årsåldern och att de redan samma dag tog in två personer misstänkta för misshandel och olaga hot. De förhördes och släpptes senare efter åklagarbeslut.

– Det har med deras ålder att göra. Det krävs extremt mycket för att hålla ungdomar i den åldern frihetsberövade, säger kammaråklagare Sara Nerman.

Men förundersökningen fortgår.

Patrik Backman vittnar om en historik av konflikter mellan olika ungdomsgrupper i Kils kommuns högstadium.
Foto: Foto: Dagsmedia / Foto: Dagsmedia uppdragsfoto

”Någonting under ytan”

Enligt rektorn på Sannerudsskolan i Kil, Patrik Backman, dit flera av de inblandade ungdomarna har anknytning var det inledningsvis lugnt. 

Den stora oron började växa fram då filmen från händelsen fick spridning i sociala medier. 

– Jag är en morgonmänniska och slog på mejlen vid 06-tiden på tisdagsmorgonen och insåg att dagen skulle se väldigt annorlunda ut, säger Patrik Backman.

Via länkar till olika inlägg i sociala medier där filmen spreds vidare kunde han också följa hatiska inlägg. 

– Det är när filmen börjar spridas som oron i leden börjar komma. Vi har ett stort uppdrag i att lugna och säkra skolan. Det är lugnt i själva skolan, det är viktigt att betona det.

Olika former av krismöten och diskussioner med vårdnadshavare, elever och andra berörda har avlöpt varandra under tisdagen. Även kommunens individ- och familjeomsorg har kopplats in och Kils kommunstyrelse har informerats.

Även om omfattningen av spridningen överraskar så säger rektorn Patrik Backman att det inte är helt överraskande att det som skett sker. 

– Det finns någonting under ytan som under längre tid funnits med i bilden. Ganska komplexa grejer, svåra att få grepp om, säger Patrik Backman. 

Invandrargrupper och svenskar

Rektorn berättar att det funnits konflikter på skolan mellan olika ungdomsgrupper. I bland har det handlat om trivialiteter som bråk om samma flickvän, i andra fall har det tagit sig uttryck i mer samhällsbetonade problem som konflikter mellan invandrargrupper och ungdomar födda i Sverige. 

I den filmade misshandeln utsätts en ung man med till synes svensk bakgrund i anslutning till hans Epatraktor med sydstatsflaggan och de två som misstänkts för misshandel och olaga hot har invandrarbakgrund. 

I samband med att filmen spridits har tidigare konfliktlinjer kommit i öppen dager.

– Det har funnits en historik mellan olika ungdomsgrupper, det finns en del motsättningar, det sticker vi inte under stol med och de går i bägge riktningar. Det är inte bara från ett håll utan bägge håll, säger rektorn Peter Backman.

Krismötena har varit många i Kils kommun de senaste dagarna.
Foto: Foto: Dagsmedia

Inga elever har stängts av efter händelsen. För det finns inget lagstöd enligt rektorn då misshandeln inte skett i eller i anslutning till skolan. Däremot säger rektorn att det inte är uteslutet att andra åtgärder vidtagits.
I ett brev som skickats ut till vårdnadshavarna och även skickats vidare till kommunens ledning skriver rektorn att:

”De elever som finns med i utredningen kommer tillsvidare inte att ha sin undervisning och skolgång på Sannerudskolan.”

Kammaråklagare Sara Nerman leder förundersökningen som i dag rubriceras som misshandel av normalgraden och olaga hot. 

Hon beklagar att framför allt kommentarerna till filmen fått den spridning de har fått.

– Det är framför allt kommentarerna till det som är beklagligt, i övrigt har jag inga kommentarer kring det, säger Sara Nerman.
Det som sprids nu är en film som visar förloppet en bit in i händelsen. Skulle du säga att ni fått en bild av hela händelseförloppet? 

– Det är det vi försöker ta reda på nu genom att höra personer som varit på platsen. Jag har inga kommentarer om det som jag kan dela med mig om.

Misshandel och olaga hot

– Vi har en anmälan som gäller misshandel och olaga hot den 1 maj, säger Fredrik Persson, på polisens ungdomsgrupp inom Värmlandspolisen, till NWT.

På en fråga från NWT om någon delgivits misstanke om brott, säger Fredrik Persson: 

– Jag vill inte uttala mig om det, det är så tidigt och så infekterat, har jag förstått på sociala medier. Vi vill utreda detta i lugn och ro och hoppas att folk respekterar det.

Kils kommun meddelar genom kommunikatören Lina Nyåker att de har etablerat en kontinuerlig kontakt med polisen och följer utvecklingen i sociala medier.

Kommunen meddelar också att åtgärder som vidtagits de senaste dagarna genom socialtjänsten faller under socialtjänstens hårda sekretess.