Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg häver avtalen med Front Advokater

Göteborgs stad häver ramavtalen med Front Advokater AB med omedelbar verkan.

Front Advokater har bland annat granskats för att deras fakturor inte stämt överens med tidsredovisningen – och nu har flera uppgiftslämnare bestämt sig för att vittna.

– Just nu avböjer vi att kommentera, vi får återkomma längre fram, säger Bob Lee, vd på Front Advokater.

En extern granskning inleddes efter att medierna, Göteborgs-Posten och Lerums-Tidning, granskat kommunens avtal med Front Advokater AB. I granskningen framkom det uppgifter om att advokatbyrån gjort sig skyldiga till allvarliga fel mot kommunen.

Den externa granskningen visade bland annat på indikationer på att fakturor inte stämde överens med tidsredovisningen. 

Enligt GP:s granskning har anställda vittnat om att ledningen satt i system att ta betalt för tid som inte arbetats.

– Granskningen konstaterade vissa fel medan fel i andra delar inte helt kunde bevisas. Det var inte tillräckligt för styrka de mer allvarliga påståendena om brister, säger Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör på Inköp och upphandling i ett pressmeddelande.

Uppgiftslämnare träder fram och vittnar

Under tiden för den externa granskningen har det endast funnits anonyma uppgifter, och det har då varit svårt för Göteborgs stad att gå vidare med ärendet. Men i dagarna har flera uppgiftslämnare bestämt sig för att träda fram och vittna.

– Problematiken har varit att vi inte kunnat agera så länge källorna varit anonyma för oss. Men i och med deras beslut att vittna om så krävs, så kan vår skriftliga utredning nu kompletteras med deras muntliga redogörelser. Det gör att vi nu häver ramavtalen med Front Advokater, säger Henrik Karlsson.

Göteborgs stad anser att Front Advokater agerat på ett sätt som är ”ett allvarligt avtalsbrott och fel i yrkesutövningen”.

– Detta är en mycket allvarlig situation. Vi vet inte hur långt vi kan komma när det gäller krav på återbetalning och skadestånd, i det här läget får vi ta ett steg i taget. Nu häver vi avtalen men vi kan nog vara helt säkra på att detta inte är sista händelsen i den här historien, säger Henrik Karlsson

Advokatbyråns svar

Bob Lee är vd på Front Advokater AB och tog del av beslutet under onsdagen. Då ville han inte kommentera beslutet.

På torsdagen återkommer han med ett svar, som de även publicerat på sin hemsida:

Front Advokater anser att hävningen är obefogad. Förutsättningar för hävning saknas. De grunder som anförs i hävningen är baserade på muntliga anklagelser av allvarlig art och som saknar grund”, skriver de och fortsätter:

”Ställt mot EY:s utredning och ovannämnda avtalskontroll ställer sig Front Advokater mycket frågande till Inköp och Upphandlings hävning och överväger därför att initiera rättsliga åtgärder”.