Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen har tröttnat – sänker hastigheten för elsparkcyklarna

Nu har kommunen tröttnat på elsparkcyklar som är i vägen och lämnas på olämpliga platser i Göteborg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
Hastigheten för elsparkcyklar sänks på vissa gator i Göteborg.Foto: JOHAN JEPPSSON/IBL

Nu har kommunen tröttnat på elsparkcyklar som är i vägen och lämnas på olämpliga platser i Göteborg.

Enligt nya regler får de inte längre parkeras överallt i staden.

Dessutom kommer hastigheten att sänkas på vissa gator.

Kommunen har i samarbete med elsparkcykelföretagen tagit fram nya regler för cyklarna i Göteborg, enligt ett pressmeddelande från trafikkontoret.

Elsparkcyklarna kommer inte längre få parkeras överallt och hastigheten sänks på flera gator.

– Min bedömning är att överenskommelsen möjliggör ett bra samarbete med de elsparkcykelföretag som etablerar sig i staden, så att vi gemensamt kan arbeta för att det ska fungera så bra som möjligt för alla som rör sig och vistas här, säger Malin Månsson, trafikplanerare på trafikkontoret i pressmeddelandet.

Får parkeringsförbud

Sparkcyklarna kommer enligt de nya reglerna kommer det inte gå att parkera på vissa gator i centrala Göteborg, på Götaälvbron eller längs kajerna vid älven. 

Även den tillåtna hastigheten för cyklarna sänks på vissa gator. På Kungsgatan, Korsgatan, Fredsgatan och Haga Nygata kommer företagen med hjälp av digitala staket se till att sparkcykeln inte kan rulla snabbare än 6 kilometer i timmen.

Enligt pressmeddelandet ska kommunen på försök markera parkeringszoner där de anser att behovet för det är som störst. 

Tanken är även att sparkcykelföretagen ska informera om att man bara får köra i 6 kilometer i timmen även på andra gågator. 

– Denna överenskommelse är bara början. Företagen har redan genomfört en del av dessa åtgärder men vi kommer att behöva följa utvecklingen och ha fortsatt dialog med företagen för att utveckla och förbättra de åtgärder och insatser som görs, säger Malin Månsson i pressmeddelandet.