Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen ger sig själv straffavgift för svartbygge

Kommunen ger sig själv böter efter uppförandet av skolpaviljonger till eleverna i Torslandaskolan.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Torslandaskolan ska byggas om kommunen har låtit sätta upp temporära skolpaviljonger åt eleverna.

Nu straffar kommunen sig själv – eftersom paviljongerna är ett svartbygge, skriver GP.

Det är byggnadsnämnden i Göteborg som bestraffar lokalnämnden för svartbygget för eleverna i Torslandaskolan. Avgiften uppgår till 1,5 miljoner kronor.

Med ombyggnaden av Torslandaskolan satte kommunen upp skolpaviljonger vid Torslandavallen. Uppförandet skedde redan i våras – men allt gick lite för snabbt.

– Det stämmer att vi har fått en byggsanktionsavgift. Vi har varit för snabba på det, säger Patrick Kristensson, direktör på lokalförvaltningen, till GP.

Bygget hann gå för långt

Kristensson förklarar för tidningen att man har rätt att göra vissa delar av arbetet redan innan bygglov har beviljats – men att uppförandet har hunnit gå för långt innan tillståndet var klart.

Byggnadsnämnden har dessutom flera gånger det senaste året delat ut straffavgifter till andra kommunala förvaltningar, däribland lokalnämnden som ansvarar för byggandet av skolor, förskolor och äldreboenden. 

– Det är skilda anledningar varje gång, sedan är det inte bra att det blir så här, säger Kristensson.