Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen försöker stoppa invasiva växten

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Växten parkslide sprider sig i Lerum. Obs, bilden är tagen i ett annat sammanhanf. Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT

Växten parkslide växer snabbt och okontrollerat – och är extremt svår att bli av med.

Lerums kommun tar nu till nya metoder för att försöka göra sig av med den, skriver SVT Nyheter Väst.  

– Vi har sett att den har spridit sig ganska mycket här i kommunen och att den kommer mer och mer, säger Maria Wendel på parkenheten i Lerums kommun, till SVT.

Arten hör normalt inte till den svenska floran utan är en så kallad invasiv art, den trivs bäst i södra och sydvästra delarna av landet, skriver SVT Nyheter Väst.

Lerums kommun är drabbad av växten som ställt till problem i bland annat Storbritannien.

Den växer snabbt och okontrollerat.  

Nu har flera grönområden spärrats av i Lerum för att kommunen ska prova en ny metod för att kanske kunna minska växten till nästa år.

Maria Wendel arbetar på parkenheten i Lerums kommun, hon har dragit upp en parkslide och visar för SVT var tillväxtpunkten finns.

”Nu är det i startgroparna” 

– Hela den här kommer att vissna ner i vinter och det nya skottet kommer här. Här har den samlat väldigt mycket näring. Om jag får bort den nu har den inte lika mycket näring till nästa år, säger hon till SVT.  

Tidigare har rekommendationen varit att man ska låta arten vara då risken har funnits att det kommer fler skott om man gräver vid rötterna, berättar Maria Wendel och tillägger att de nu provar att gräva upp dem helt för att se hur det fungerar för nästa år. 

– Nu är det precis i startgroparna för oss i kommunen att vi testar det här experimentet där vi ska vicka dem och försöka få med rotkronan upp, så vi får med tillväxtnoderna inför nästa år så de inte ska sprida sig, säger hon till SVT.