Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen får miljoner i stöd – för att börja om

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Strömstads kommun, vy från väster.
Foto: Michael Skärström / Strömstads kommun
Riksgränsen Sverige/Norge.
Foto: Karin Björk / Strömstads kommun
Richard Holm och Anja Sonerud.
Foto: Strömstads kommun

Strömstad är en kommun som drabbats väldigt hårt av pandemin.

Norrmännens köpkraft har minskat kraftigt efter reserestriktioner och stängda gränser – och arbetslösheten har varit påtaglig.

Nu får kommunen omställningsstöd för att börja om.

– Nu vänder man sig i större grad till den svenska marknaden och inväntar en gränsöppning, säger Anja Sonerud, projektledare för omställningsarbetet i Strömstad kommun.

En kommun i Västsverige som drabbats hårt under pandemin är Strömstad. 

Norrmännens köpkraft har tidigare varit stor – men efter reserestriktioner och stängda gränser minskade det kraftigt. 

– I en liten stad har vi tvingats att ta ett större uppdrag. Vi har fått agera arbetsförmedling, stat och hjälpa till när företagarna står här och knackar på, säger Mats Brocker, kommundirektör i Strömstad kommun.

Ökad arbetslöshet

Arbetslösheten har tidigare varit nästintill obefintlig – men till följd av pandemin har den ökat påtagligt.

– Vi har tidigare haft lägst arbetslöshet i landet och nu ligger vi högst så det är en brutal tabell dropp, säger Mats Brocker och fortsätter:

– Strömstad är den kommun i hela Sverige som har drabbats hårdast. Vi har ett av Europas största köpcentrum och där har man ett omsättningstapp på över 95 procent så det är enormt.

Omställningsstöd

Redan tidigt in i pandemin larmade kommunen både region och regering om att få stöd till ett lokalt omställningskontor.

– De statliga stödåtgärderna i form av permitterings- och omställningsstöd har gjort att vi inte har fått så pass hög arbetslöshet som vi tidigare befarade, utan det har stannat av något och ligger på ungefär elva procent nu, säger Richard Holm, näringslivsansvarig i Strömstad kommun.

Kommunen har sammanlagt fått 3,5 miljoner kronor i form av omställningsstöd av både Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket för att få en chans till att ställa om.

– Vi är den enda kommunen som har fått det här omställningsstödet. Omställningskontoret har en samordnande funktion, säger Anja Sonerud, projektledare för omställningsarbetet i Strömstad kommun.

Fem styrkeområden

Handelsnav med fokus på e-handel och digitalisering 

Hållbar destinationsutveckling
Logistisksymbios med fokus på hållbar grön omställning 

Marina och maritima näringar

EU:s yttre gräns – ett styrkeområde som specifikt talar om import och exporthandel

Mer fokus på svenska marknaden 

Syftet med projektet är att stärka näringslivet genom att se över företagens kompetensbehov och en breddning av näringslivet.

I dagsläget handlar det om att hjälpa de drabbade företagen till rätt aktörer där de kan få hjälp med att ställa om. Det kan exempelvis handla om att hitta nya vägar, så som e-handel.

– Huvudnäringarna här är handel och turism där norrmän varit dominerande målgrupp. Nu vänder man sig i större grad till den svenska marknaden och inväntar en gränsöppning, säger Anja Sonerud.

Ett syfte med omställningsprojektet är att rusta och starta utvecklingsarbete inför ett mer attraktivt Strömstad i framtiden.

– Det har varit en oerhört stark och smärtsam tid, där familjer har träffats vid gränsen på bron. Att prata om framtidens Strömstad är ett sätt att samlas i krisen, säger Anja Sonerud.


Se mer: