Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen där personalen snabbtestas: “Liv och död”

Av de coronatester som görs i regionen är 20 procent positiva, berättade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, på regionens pressträff förra veckan.
50 anställda på vård- och omsorgsförvaltningens enheter i Mölndal var symtomfria – testade positivt för covid-19.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mölndals kommun rekommenderar sin strategi med snabbtestning av personal till andra kommuner.
Foto: EDUARDO COSTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mölndal är den första kommunen i Västra Götaland att snabbtesta sin vård- och omsorgspersonal innan de börjar jobba varje dag.

De senaste veckorna har omkring 50 anställda, som trott sig var friska, testat positivt.

– Det är ju en skillnad på liv och död, säger Anna Essley till SVT Nyheter Väst.

Mölndal är en av de första kommunerna i Sverige att erbjuda snabbtester för personalen inom vård- och omsorg inför varje arbetspass.

Man införde testningen på prov i december och har fortsatt med det sedan dess. Nu snabbtestar man personalen p åalla av vård- och omsorgsförvaltningens enheter i Mölndal.

Och det har visat sig ha effekt.

– Statistiken hittills visar att över 50 medarbetare burit på smittan utan några som helst symtom. Tack vare snabbtesterna lyckas vi identifiera dessa snabbt och på så sätt skydda både brukare och andra medarbetare, säger Eva Klang Vänerklint, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

”Skillnad på liv och död”

Sedan snabbtestningen började har kommunen upplevt att smittspridningen inom förvaltningen minskat påtagligt.

– Testet gör ju att de fångas upp och går hem. Och det är ju en stor skillnad. Det är ju en skillnad på liv och död, säger Anna Essley, enhetschef på Lackarebäcks äldreboende till SVT Nyheter Väst.

Mölndals stad skriver i sitt pressmeddelande att fler kommuner nu undersöker möjligheterna att snabbtesta på liknande vis. 

SE MER:

Hör experter om för och nackdelar med snabba test