Kommunen får kritik efter John Walters död

John Walter, 5, försvann från sitt HVB-hem och hittades senare död i en å intill hemmet.
Foto: Privat / Facebook
IVO konstaterar att Falu kommun har brustit i sitt ansvar.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON

John Walter, 5, försvann från sitt HVB-hem i Hagfors och hittades senare död i en å intill hemmet. 

Nu konstaterar IVO att Falu kommun, som ansvarade för HVB-placeringen i Hagfors, har brustit i sitt ansvar. 

Man anser att socialnämnden inte försäkrat sig om att barnets behov har tillgodosetts på boendet.

John Walter, 5, kunde ensam lämna HVB-hemmet Prästgården i Hagfors där han bodde. Senare samma dag, den 15 juni, hittades han död i ån intill. 

Pojkens föräldrar berättade först till SVT att de uttryckt en önskan om att John Walter, som var rymningsbenägen, inte skulle bo på just det hemmet som ägts av Platea.

– Jag hade läst granskningar om Platea och tog upp det på mötet, sa pappa Hans-Erik Sjöholm till SVT då. 

John Walter föddes för tidigt och hade både autism och adhd. Han var i behov extra hjälp på somrarna när hans förskoleavdelning var stängd. 

I beslutet från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) står det att man inte anser att socialnämnden i Falun på ett tillräckligt sätt bedömt förutsättningarna i boendet och om de motsvarade John Walters behov. 

”Får aldrig hända igen”

De skriver vidare att han placerats i ett hem där säkerhetsbrister varit påtalade och att det i nämndens journalanteckningar framgår att föräldrarna flera gånger uttryckt en oro över dessa brister. 

– Det här är en mycket tragisk händelse som inte får ske igen. Kommunen har det yttersta ansvaret för barn som placeras i vård utanför hemmet och det är därför deras ansvar att se till att barn får en god, säker och trygg vård. I det här fallet har IVO konstaterat att socialnämnden brustit i sitt ansvar säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO i ett pressmeddelande. 

Falu kommuns socialnämnd har nu fram till den 12 januari nästa år på sig att redovisa sin inställning till de brister som Ivo konstaterat och även redovisa vilka åtgärder som vidtagits eller planeras för att komma till rätta med bristerna.

”Vår uppfattning var att vi hade gjort rätt”

Magnus Nordahl, sektionschef på socialtjänsten i kommunen, säger till P4 Dalarna att han är förvånad över kritiken.

– I vår egen granskning om vi ju fram till någonting annat. Ivo lyfter fram perspektiv som vi uppenbarligen inte har beaktat på samma sätt och det behöver vi försöka förstå, säger Nordahl och fortsätter:

– Vår uppfattning var att vi hade gjort rätt, men nu säger Ivo att det är något annat som inte stämmer i det här. För att förstå det så behöver vi så klart analysera det här ordenligt.

Till GT har John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm tidigare sagt:

– Det enda de behövde ha koll på var säkerheten. De sket fullständigt i att skydda och det är skandal. Deras problem är inte att lunchen är sen, det är fundamentala problem.

Efter händelsen la Humana ner HVB-hemmet. 

Se också: