Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen blöder pengar – cheferna får ut miljoner

Sedan Susanne Wirdemo tog över posten som kommundirektör i Alingsås har yxan gått i chefsleden. Utköpen har kostat över fem miljoner kronor.
Foto: Pressbild
Den sparkade socialchefen Susanne Åhman är en av cheferna i Alingsås kommun som fått stora summor med sig när de lämnar - nu har hon fått en ny tjänst i Göteborgs kommun
Foto: Pressbild
Sedan Susanne Wirdemo tog över posten som kommundirektör i Alingsås har yxan gått i chefsleden. Utköpen har kostat över fem miljoner kronor.
Foto: Pressbild

Yxan viner över chefer och höga tjänstemän i Alingsås kommun.

Och det är skattebetalarna som får stå för notan.

På bara några månader köptes fyra höga tjänstemän och chefer ut från kommunen - för över fem miljoner kronor. 

Nyligen kallade politikerna till krismöten om den tuffa ekonomin.

– Det är en kostnad vi är beredda att ta, sa kommunstyrelsens ordförande i Alingsås, Daniel Filipsson (M), apropå GT:s avslöjande tidigare i år om att den nyligen sparkade socialchefen fått med sig en helt nykomponerad fallskärm värd 1,4 miljoner kronor.

Men den sparkade socialchefen Susanne Åhman, som kort därpå kunde gå till Göteborgs stad för ett nytt kommunalt jobb med pengarna i behåll, är inte ensam.

Vi kan nu berätta att minst fyra höga tjänstemän och chefer tvingats gå under loppet av några månader, från december till mars i år. De fyra har ensamma köpts ut för över 5,1 miljoner kronor. 

Omräknat till utbetalda årslöner i avtalen delar cheferna på över fem årslöner utan att lyfta ett finger.

Alla överenskommelserna är undertecknade av den nytillträdde kommundirektören Susanne Wirdemo.


LÄS MER: Toppchefens nya uppdrag efter sågade miljondealen


Susanne Wirdemo: "En politisk vilja"

– När det gällde socialchefen Susanne Åhman var det en politisk vilja. Man ville ha ett annat ledarskap. När det gäller övriga så handlar det om en strukturförändring som kostar initialt, säger kommundirektören.

 •  Strax före jul köptes en chef med ansvar för tillväxt och näringslivsfrågor ut för drygt 1,8 miljoner kronor. Pengar som inte räknas av om den chefen får ett nytt jobb.

 • Ungefär samtidigt köptes en hög administrativ chef ut för 875000 kronor. Även han får behålla pengarna om han får en ny tjänst.

 • En annan hög tjänsteman fick gå till en kostnad av lite mer än en miljon kronor utan avräkning mot nya löner.

 • Och i mars meddelades att socialchefen Susanne Åhman fick gå med omedelbar verkan. Men inget nämndes då om det avtal som slöts värt 1,4 miljoner kronor för skattebetalarna.


LÄS MER: Toppchefen misskötte ekonomin - får miljonfallskärm 


Socialnämnden i Alingsås back 52 miljoner

Miljonrullningen till de sparkade höga tjänstemännen pågår samtidigt som Alingsås kommunpolitiker diskuterar hur det kärva ekonomiska läget ska bemötas. Socialnämnden väntas ensam gå back över 52 miljoner kronor, enligt uppgifter till Alingsås tidning. Barn- och ungdomsnämnden riskerar få ett ett underskott på 8 miljoner. 

Just nu tampas politikerna med ett tufft ekonomiskt läge, man vänder på varje krona, och 5,1 miljoner går till att sparka chefer?

– Sedan kan man då koppla 52 miljoner kronor som ligger hos socialförvaltningen där Susanne Åhman var chef. Vi har haft problem i den strukturella ekonomin i flera år och det är det som det ger utslag i de förändringar vi gör, säger kommundirektören Susanne Wirdemo.

Den sparkade socialchefen Susanne Åhman gick nästan omedelbart till ett nytt jobb i Göteborgs stad, vilket GT kunde avslöja under onsdagen. Hon har inte velat kommentera vare sig det nya jobbet, de 1,4 miljonerna eller skälen för hennes uppsägning.

Detta har hänt

Den 22 mars meddelar Alingsås kommun att socialchefen Susanne Åhman tvingas lämna sin post. "Det efterfrågades en annan styrning av socialförvaltningen för att säkerställa budgeten", skrev kommunen på sin hemsida.

Den 29 mars kan GT avslöja att socialchefen fått en specialsydd fallskärm värd 16 månadslöner eller 1,4 miljoner kronor för att lämna sin tjänst med omedelbar verkan.

Den 4 maj anställer Göteborgs stad den nyligen sparkade socialchefen som ett tillfälligt ledningsstöd åt en sektorchef.

Den 24 maj avslöjar GT den sparkade socialchefens nya jobb och att hon får behålla pengarna samtidigt som skattebetalarna betalar ut lön i Göteborgs sta