Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen betalade advokater miljoner

Alingsås kommunhus.Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Flera medarbetare – inklusive näringslivschefen – på Alingsås Business Center fick 2017 lämna sina arbeten efter att man upptäckt att skattebetalarnas pengar fått stå för privata notor. 

Efter tre års arbete med härvan har kommunen miljontals kronor till en advokatbyrå, skriver GP.

Hösten 2017 rullades en stor kommunskandal kring Alingsås kommuns näringslivsenhet Alingsås Business Center upp. Revisionsfirman Ernst & Young hade då fastslagit att kommunen inte följde lagen om offentlig upphandling och en rad medarbetare kallades till möte på högsta ort med dåvarande kommundirektör Susanne Wirdemo. 

Där meddelades att två anställda skulle stängas av och varslades senare om avsked. Näringslivschefen själv, Magnus Thordmark, fick gå med omedelbar verkan och polisanmäldes för trolöshet mot huvudman. 

GT kunde under de följande månaderna avslöja flera missförhållanden inom verksamheten: Bland annat stora restaurangnotor på framför allt Restaurang Harrys i Alingsås där skattebetalarna hade fått stå för vad som hade ätits och druckits – men notorna i sig var spårlöst försvunna. 

Även ett fyrtiotal köp på en Ica-butik hade dragits på kommunens kort – köp som kommunen, i sina utredningar, bedömde som privata.

Räkningen: miljontals kronor 

Fem månader efter det första mötet kallades de två avstängda anställda till ytterligare ett möte, där de fick veta att de skulle avskedas – och även de polisanmälas. Dessa förundersökningar var fortfarande öppna, enligt åklagarmyndighetens besked under fredagen i förra veckan. Samtidigt har åklagare vid två tillfällen valt att inte gå vidare med förundersökningar baserade på motanmälningar där de avskedade medarbetarna hävdat sig utsatta för förtal och falsk tillvitelse från kommunens sida. 

Medarbetarna har hela tiden nekat till att ha gjort något brottsligt och avfärdat anklagelserna.

Nu har flera år gått, och advokatbyrån Front har under hela tiden agerat som juridiska rådgivare å kommunens räkning i fallet. Och notan har blivit saftig: En stor del av 6,1 miljoner kronor har man fakturerat till Alingsås, skriver GP. 

Alingsås tidning uppger dock att summan för härvan och processen kring avskeden är betydligt lägre: 2,4 miljoner kronor. 

2018 fakturerade byrån, enligt GP, bland annat Alingsås kommun 215 000 kronor enbart för arbete som rubricerades som ”sekretessprövning av e-postkorrespondens.”

 

Stabschefen: ”Inte nöjd”

Den saftiga notan har fått flera politiker att reagera. Tidigare kommundirektören Susanne Wirdemo, som tog besluten när skandalen uppdagades och som senare bytt jobb till stabschef för Moderaterna i Göteborg, säger till GP: 

– Jag är inte nöjd med slutresultatet. Så länge jag var där och drev diskussionerna, visade våra underlag att allt inte hade gått rätt till i ABC. Vi hade med oss Front hela tiden i att det skulle hålla i en rättslig prövning, ända till jag skulle sluta. Då gav de rådet att kommunen skulle kliva av processen, fast man hade drivit en linje väldigt länge som hade kostat väldigt mycket pengar.