Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen – lärare får visir och munskydd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande, har gett besked på Twitter om att lärarna i Göteborg nu ska få visir och munskydd.
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Axel Darvik meddelade under onsdagen att lärare i Göteborgs kommun ska erbjudas visir och munskydd.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Lärarförbundet har krävt att lärare ska får tillgång till visir och munskydd, och menar att det är ett brott mot arbetsmiljölagen att inte erbjuda skydd, skriver GP.
Foto: JESSICA GOW / TT / JESSICA GOW

Lärare i Göteborgs kommun ska få visir och munskydd - om de vill. 

Det meddelade grundskolenämnden i dag.

– Vi har lyssnat på Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och justerar reglerna, skriver grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) på Twitter.

Kommunen vänder nu i frågan om användningen av munskydd och visir ute på skolorna i Göteborgs kommun. 

”Personal som känner oro ska erbjudas i första hand visir och i andra hand munskydd under pandemin”, skriver grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) på Twitter.

GP har tidigare rapporterat om en lärare som riskerade att få sparken för att hon inte ville gå till jobbet utan munskydd. Lärarförbundet har krävt att lärare ska får tillgång till visir och munskydd, och menar att det är ett brott mot arbetsmiljölagen att inte erbjuda skydd.

– Vi vet ju nu att det smittar. Femtio procent av våra skolor har haft någon form av smitta och efter jul tog det fart igen, säger Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet i Göteborg, till GP.

Kommunen backar

Efter förhandling mellan Lärarförbundet och grundskoleförvaltningen backar nu kommunen i frågan.

– Jag tycker att det är viktigt att alla i personalen känner sig trygga på jobbet. Jag har respekt för att de som själva är i riskgrupp eller bor med någon som har förhöjd risk känner en oro. Oroliga medarbetare är negativt för skolan och därför justerar vi reglerna, skriver Axel Darvik till GP.