Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen anmäler skol- elevers röjda hälsouppgifter

Göteborgs kommun anmäler sig själva till Datainspektionen i Qleva-affären.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Göteborgs kommun anmäler sig själva till Datainspektionen i Qleva-affären.

Under falska förespeglingar om att de deltog i en universitetsstudie har föräldrar på flera grundskolor i Göteborg lämnat ut känsliga uppgifter om deras barns hälsa.

Det fick skolorna att avbryta samarbetet med det privata bolaget Qleva AB.

Nu anmäler Grundskoleförvaltningen händelsen till Datainspektionen.

Det var i början av veckan som GT kunde avslöja att flera grundskolor i Göteborg gått ut till föräldrar med en uppmaning att delta i en studie om ett bolags hälso-app, som påstods ske i samarbete med Göteborgs universitet.

Men något sådant samarbete existerade inte.

– Jag känner att vi har blivit lite förda bakom ljuset, sa Carina Antonsson Dahlin, rektor på Trulsegården, en av skolorna som valde att helt avbryta projektet efter GT:s granskning

”På felaktiga grunder”

Samarbetet med Qleva AB utreds av Grundskoleförvaltningen som nu också går vidare med en anmälan till Datainspektionen. Av anmälan framgår att händelsen bedöms som ett ”obehörigt röjande” av personuppgifter.

”Elever och vårdnadshavare har, via skolan, uppmanats att på felaktiga grunder ladda upp känsliga personuppgifter i appen Qleva”, skriver förvaltningen i sin anmälan som upprättades tidigare i veckan.

Tre skolor – Trulsegårdsskolan, Trulsegården och Skårskolan – har uppmanat föräldrar att mata in uppgifter i appen, men hur många som verkligen gjort det är i nuläget oklart. Enligt anmälan kan det röra sig om någonstans i intervallet hundra till tusen registrerade personers uppgifter som röjts. Och när förvaltningen ska uppskatta graden av allvar i incidenten, har man fyllt i nivån ”betydande”.

”Jätteallvarligt”

– Det är en jobbig situation det här. Skolorna har av olika anledningar uppmanat föräldrarna att gå in i det här Qleva-systemet och registrera ganska känsliga personuppgifter, säger Anna-Maria Scander, informations- och ärendehanteringschef på Grundskoleförvaltningen.

Bakgrunden till anmälan är att förvaltningen inte kan utesluta att någon kan komma till skada av det som skett. Då måste en anmälan göras. 

– Personligen ser jag jätteallvarligt på det här, säger Anna-Maria Scander. 

– Men det är också olyckligt. Det beror ju på okunskap, att man inte förstått och kanske blivit påverkad. Det har låtit bra, verkat bra. Och så har man kanske inte riktigt förstått vad det i själva verket innebär.

Risk för stora skadestånd

I några fall hade skolor redan fryst samarbetet med Qleva AB efter att föräldrar och andra ifrågasatt säkerheten. Bolaget uppger dock att de har koll på säkerheten, men frågan utreds av Grundskoleförvaltningen. 

Samtidigt finns en anmälan till stadens visselblåsarfunktion som tar upp både datasäkerheten och relationen mellan Qlevas ägare och kommunen.

Skulle Datainspektionen driva frågan vidare kan det innebära stora kostnader för Göteborgs kommun, i form av viten. Men där är man inte än.