Kommunen agerar – vill rädda företag i kris

Bostads- och Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) berättar om regeringens åtgärder för att hjälpa svenska företag igenom krisen
Christer Hasslebäck, Uddevallapartiet
Foto: Viktoria Olsson
Genrebild på uteservering.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ett åtgärdspaket med omgående verkan har klubbats igenom av Uddevalla kommun.

Syftet är att hjälpa företagen som drabbats hårt av coronakrisen.

– Det är klart att företagen är oroliga, och erfarenheten är att vi från kommunen behöver göra det vi kan för att brygga över våra småföretag, säger kommunalrådet Christer Hasslebäck, Uddevallapartiet, till Bohusläningen.

Sveriges, och i många fall världens, näringsliv står inför en exempellös situation i och med coronavirusets utbrott. 

Personalbrist, karantäntider och en orolig börsmarknad har gjort förutsättningar för näringsidkarna allt svårare.

”Covid-19-pandemin är en kris som saknar motstycke för världen och den globala ekonomin”, skrev organisationen Financial Services Forum i en kommuniké tidigare i veckan.

Många vädjar om en politik anpassad efter rådande läge och nu har Uddevalla kommun beslutat om ett åtgärdspaket som börjar gälla med omedelbar verkan, rapporterar lokaltidningen Bohusläningen.

– Det värsta är om oro sprider oro och allting avstannar innan man förstår att processer rullar. Det är klart att företagen är oroliga, och erfarenheten är att vi från kommunen behöver göra det vi kan för att brygga över våra småföretag. Jag vet att företagen numera bara har en likviditetsreserv för en eller två månader, och vi behöver ha hjulen rullande, säger kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP) till tidningen.

Vill locka rörelse i centrum

Paketet innebär bland annat att kommunen jobbar mot att betala sina leverantörer snabbare än de 30 dagar som nu är standard. Dessutom förlänger man betalningsfrister för kostnader som hyra, tillstånd och annan kommunal service.

Alla kommunala parkeringar kommer vara gratis att ställa bilen på från och med måndag, uteserveringarna tillåts öppna med en gång med kostnadsfritt tillstånd och det kommer finnas möjlighet för butiker att sälja sina produkter utomhus.

– Det är för att stimulera rörlighet och handel i centrum. Det finns en upplevelse av att smittan sprids mindre i den friska luften, säger Peter Larsson, kommunaldirektör i Uddevalla, till Bohusläningen.

Till tidningen säger Peter Larsson också att det kan tillkomma fler stödåtgärder, men vilka det i så fall skulle vara vill han inte vidare utveckla.


LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

Vd:n för Tredje AP-fonden om hur ekonomin påverkas just nu.