Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommundirektör fick gå – miljonavtalet granskas

Marie Oudin (M) hänvisade till skyndsamheten då hon fattade beslutet att avsluta kommundirektörens tjänst i Kristinehamn.Foto: Pressbild Kristinehamns kommun
Revisorerna granskar nu avtalet med Kristinehamns tidigare kommundirektör.Foto: Montage.

Kommundirektören i Kristinehamn fick gå med en fallskärm på två årslöner.

Trots att hans anställningsavtal bara gav honom rätt till hälften vid uppsägning.

Nu granskar kommunrevisionen agerandet – och överenskommelsen.

– Finns det otydligheter i det här, så är det bra att man kan se över det här, säger kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn Marie Oudin, M.

Det var i februari som den nya politiska ledningen i Kristinehamn genom kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) sa upp kommundirektören Anders Dahlén efter åtta år på tjänsten.

– Det är ingenting konstigt, vi har en ny majoritet och då vill vi ha en ny kommunchef. I åtta år har han ju jobbat med våra politiska motståndare, sa Marie Oudin (M) till SVT Nyheter Värmland då.

Nu rapporterar SVT Nyheter Värmland att kommunrevisionen i Kristinehamn inlett en granskning av ärendet. 

Det handlar dels om överenskommelsen på två årslöner som gjordes med kommundirektören trots att hans avtal bara gav honom hälften.

Fick dubbelt upp

Kommunrevisionen ska också granska hur uppsägningen gick till, att kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin ska ha rundat kommunstyrelsen och fattat beslutet själv med hänvisning till att det rådde brådska vid tillfället. 

Marie Oudin välkomnar kommunrevisionens granskning och försvarar uppgörelsen. 

– Vi hade en överenskommelse om att vi skulle gå skilda vägar och då blev det en förhandling och förhandlingen landade i två år.

Är det inte bara så det brukar heta, att man går skilda vägar, när det i själva verket är så att ni sa upp honom?

– Vi ville ha en annan inriktning och vi hade ett samtal tillsammans där vi kom överens om att gå skilda vägar. 

Är inte detta en efterhandskonstruktion?

– Nej, det är det inte. 

Kostnaden för kommunen blev nu strax under tre miljoner kronor med sociala avgifter inräknade.

Förvånad kommundirektör

Att hon själv tog beslutet, och inte kommunstyrelsen, förklarar Marie Oudin med att ville ta hänsyn till kommundirektören själv, att ingen ryktesspridning skulle ske, samt att det var bråttom för den nya politiska ledningen att lägga om riktningen i kommunen. 

– Vi har fyra år på oss. För oss var det brådskande att vi fick en ny inriktning så fort som möjligt för de frågor vi gick till val på. 

– Det vore också väldigt olyckligt om vi satt och diskuterade och så kom det upp till kommunstyrelsen som är ett öppet möte där också media sitter med och så ska han få läsa om det i handlingarna. Det blir också väldigt konstigt.  

Kommundirektören Anders Dahlén uttryckte i februari sin förvåning och beskrev sig som överrumplad inför beskedet att hans tjänst avslutades.

– Ja, lite förvånad blev jag. Men det här är spelets regler. Jag är inte vanligt anställd, sa han då till P4 Värmland.