Kommunchefen: Vi har drabbats värst

Tibro har varit värst drabbat i Sverige.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Lundgren, kommunchef i Tibro, smittades själv av corona under hösten.
Foto: Tibro kommun

Tibro är den kommun i Västra Götaland som hittills drabbats värst under coronapandemin.

– Vi har under några veckor även legat högst i Sverige vad gäller antalet fall per 10 000 invånare, säger kommunchefen Kristina Lundgren som själv blev smittad.

Nu har Tibro tillsatt en extern utredning för att hitta orsakerna bakom den höga smittspridningen.

Tibro är en liten kommun i Västergötland med drygt 11 200 invånare som drabbats hårt under coronapandemin.

Fram till årsskiftet hade kommunen totalt 645 bekräftade fall av covid-19, vilket innebär att antalet fall per 10 000 invånare är 574, enligt siffror från Västra Götalandsregionen.

Det är den högsta siffran bland Västra Götalands samtliga kommuner.

Enligt kommunchefen Kristina Lundgren har Tibro under några veckor 2020 legat högst av alla kommuner i landet.

Nu tillhör Tibro en av de 20 kommuner/stadsdelar i Sverige med högst antal bekräftade fall totalt per 10 000 invånare. Malmö Husie toppar med 749 fall.

– Självklart har vi försökt rannsaka oss själva. Har vi gjort tillräckligt? Kunde vi gjort på ett annat sätt? Det har varit ett ständigt ältande kring vad det beror på, säger Kristina Lundgren.

Har tillsatt en extern utredning

Hon konstaterar att det varit en stor allmän smittspridning som kommunen stått frågande inför. I stället för att gissa vill kommunen nu i stället få svar på ett underbyggt sätt.

– Vi har upphandlat en extern utredning som ska titta på detta. Läkare och analytiker ska hjälpa oss att se vad det finns för orsaker. Men vi tror inte att det finns några enkla svar, säger Kristina Lundgren.

Det har funnits funderingar kring sambandet mellan smittan och att Tibro är en ”utpräglad pendlingsort” förklarar hon:

– Det är många som pendlar ut från Tibro, och även in till kommunen. På vilket sätt har man använt kollektivtrafiken för att komma till sitt arbete?  Kan det påverka oss? Vi har också frågat oss vilken typ av arbetsplatser vi har i Tibro, om de anställda har möjlighet att jobba hemifrån eller inte. 

Just nu ser läget betydligt bättre ut i Tibro än i de flesta andra västsvenska kommuner.

Kommunchefen sjuk i covid-19

Incidensen (antalet smittade per 10 000 invånare) var nere på 13 den sista veckan 2020.

– Nu ligger vi på delad 47:e plats, av 49 kommuner. Vi toppade vecka 46 (incidensen: 96) och sedan har det gått neråt, säger Kristina Lundgren.

Kommunchefen var själv sjuk i covid-19 under hösten.

– Det är en sjukdom man inte önskar någon annan att få. Jag hade de flesta symtomen, framför allt ont i kroppen och bortfall av lukt och smak. Jag behövde inte uppsöka sjukvården, så jag var förhållandevis lindrigt sjuk. Jag är nu återställd och har i princip fått tillbaka lukt och smak, säger hon.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, tycker att Tibros ambition att undersöka orsakerna till smittspridningen är bra.

– Men sedan är det inte säkert att man alltid kan hitta en förklaring. Tibro har varit hårt drabbade på sina äldreboenden, men det är det många kommuner som har varit och det förklarar inte allt. De har haft en hög smittspridning i hela samhället, säger han.

De tio värst coronadrabbade kommunerna i Västra Götaland

Totalt antal fall per 10 000 invånare.


Tibro: 574

Borås: 512

Göteborg: 510

Partille: 509

Ale: 496

Lerum: 489

Falköping: 481

Skövde: 473

Härryda: 468

Alingsås: 467


Källa: Västra Götalandsregionen

Se mer: