Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef på Stenungsunds kommun.
Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef på Stenungsunds kommun.

Kommunchefen: En tragedi att sånt händer

Publicerad

Stenungsund. Kommunens tjänstemän kunde aldrig ana att kvinnan skulle hoppa från balkongen, menar Noomi Holmberg, vård och äldreomsorgschef på Stenungsunds kommun.

- Oavsett bakgrund så är det en oerhört tragisk händelse för alla inblandade, säger hon.

Den 84-åriga kvinnan hoppade från sin balkong i Stenungsund samtidigt som två av kommunens tjänstemän befann sig inne i lägenheten. Enligt Noomi Holmberg fanns det även en anhörig på plats. Hon menar att ingen hade kunnat ana vad som skulle ske.

Är det inte en skandal att en kvinna hoppar ut från en balkong där det befinner sig tjänstemän från kommunen?

- Det är en tragedi att sånt här händer. Vad jag förstod på de inblandade var det inget man kunde förutse. Kvinnan gick lugnt ut på balkongen och man hade inga indikationer på att hon skulle hoppa ut, säger hon.

Vad gör ni för att det här inte ska upprepas?

- Vid alla sådana här händelser ser vi över - kunde vi ha gjort på något annat sätt? Vi gör alltid en lex Maria-utredning.

"Har bokat ett möte"

Barnbarnen till kvinnan blev inte kontaktade av kommunen, utan fick höra om dödsfallet från polisen.

Ni kontaktade inte dem, utan de kontaktade er, hur kan det gå till så?

- Vi har pratat med den närmsta anhörige - maken. I ett senare skede har då de här barnbarnen hört av sig till oss och vill få reda på vart som har hänt. Då har vi bokat ett möte till början av nästa vecka.

Finns det någonting som du skulle vilja säga till de anhöriga?

- Ja, jag kommer ju träffa dem och då kommer vi prata med dem och då kommer vi försöka att så mycket vi någonsin kan klargöra vad som hänt. Oavsett bakgrund så är det en oerhört tragisk händelse för alla inblandade.

Har du varit med om någonting liknande under din tid som chef?

- Nej, aldrig någonsin.

Är det här det värsta som har hänt?

- Ja, jag tycker att det är en fruktansvärt tragisk händelse, för så väl anhöriga som för de tjänstemän som var närvarande.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER