Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunchef klädde ut sig – till kritisk dam

 

Anställda vid kommunens äldreomsorg på en ort i Västsverige fick brev från en "Greta" – hon meddelade bland annat att en anställd var otrevlig mot de boende och att en annan var flamsig.

När de anställda undrade var kritiken kom ifrån sade chefer inom socialförvaltningen att de hade spårat upp "Greta" och kallade till ett möte i kommunhuset, skriver P4 Skaraborg.

"Greta" existerade inte utan var en del av ett planerat experiment. 

Det var under förra hösten som de kritiska breven från "Greta" kom till de anställda som då undrade var kritiken kom ifrån. 

Chefer inom socialförvaltningen i kommunen menade att de hittat "Greta" och kallade till ett möte. 

Vid mötet kom en av cheferna dit utklädd till äldre dam – sminkad av en professionell sminkör till en kostnad av 1 200 kronor. En annan av cheferna ska ha klätt ut sig till gris.

"Man mår dåligt"

Det hela ska ha varit ett planerat experiment.

– Vi jobbar med olika metoder där vi utvecklas för att förbättra oss, säger en av cheferna till P4 Skaraborg, som menar att cheferna tillsammans bestämde tillvägagångssätt.

Metoden ifrågasätts nu av källor inom kommunförvaltningen.

– Kritik kan ju komma anonymt, men då vill man ju gärna också komma i kontakt med personen för att förstå och göra något åt det, säger en anonym källa till P4.

– Man mår dåligt som drabbad och undrar "Vad är det här?" och "Vem är den här Greta?"

Utredning inledd

Kommunchefen har tagit del av information om händelsen och fakturan för sminkningen och en oberoende kartläggning av förvaltningens arbete har inletts.

– Från kommunledningssida så sitter vi och hanterar ärendet just nu och bestämmer också vilka åtgärder som kommer vidta. Så mycket mer än det kan jag inte berätta, säger hon till TT.

Men om kommunchefen kände till breven som skickats ut vill hon inte svara på – utan hänvisar upprepade gånger till ett kommande pressmeddelande.

– Jag vill samla ihop all information så jag vill avvakta, säger hon.