Kommunchef klädde ut sig – till kritisk dam

Publicerad

 

Anställda vid kommunens äldreomsorg på en ort i Västsverige fick brev från en "Greta" – hon meddelade bland annat att en anställd var otrevlig mot de boende och att en annan var flamsig.

När de anställda undrade var kritiken kom ifrån sade chefer inom socialförvaltningen att de hade spårat upp "Greta" och kallade till ett möte i kommunhuset, skriver P4 Skaraborg.

"Greta" existerade inte utan var en del av ett planerat experiment. 

Det var under förra hösten som de kritiska breven från "Greta" kom till de anställda som då undrade var kritiken kom ifrån. 

Chefer inom socialförvaltningen i kommunen menade att de hittat "Greta" och kallade till ett möte. 

Vid mötet kom en av cheferna dit utklädd till äldre dam – sminkad av en professionell sminkör till en kostnad av 1 200 kronor. En annan av cheferna ska ha klätt ut sig till gris.

"Man mår dåligt"

Det hela ska ha varit ett planerat experiment.

– Vi jobbar med olika metoder där vi utvecklas för att förbättra oss, säger en av cheferna till P4 Skaraborg, som menar att cheferna tillsammans bestämde tillvägagångssätt.

Metoden ifrågasätts nu av källor inom kommunförvaltningen.

– Kritik kan ju komma anonymt, men då vill man ju gärna också komma i kontakt med personen för att förstå och göra något åt det, säger en anonym källa till P4.

– Man mår dåligt som drabbad och undrar "Vad är det här?" och "Vem är den här Greta?"

Utredning inledd

Kommunchefen har tagit del av information om händelsen och fakturan för sminkningen och en oberoende kartläggning av förvaltningens arbete har inletts.

– Från kommunledningssida så sitter vi och hanterar ärendet just nu och bestämmer också vilka åtgärder som kommer vidta. Så mycket mer än det kan jag inte berätta, säger hon till TT.

Men om kommunchefen kände till breven som skickats ut vill hon inte svara på – utan hänvisar upprepade gånger till ett kommande pressmeddelande.

– Jag vill samla ihop all information så jag vill avvakta, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER