Det är mångmiljonskandalen som i grunden har skakat Bollebygds kommun. Som förvaltningschef var Maria Degerman ansvarig för stora summor pengar inom kommunen. I mitten av december förra året kom åtalet som offentliggjorde det misstänkta massfifflet. Åklagarens linje: Maria Degerman utnyttjade sin förtroendeställning och förskingrade 5 971 961 kronor av skattebetalarnas pengar. På tisdagen hölls rättegången mot Degerman - som ångerfull svarade på åklagarens frågor.
– Jag har spelproblem och då de demonerna finns där är det ett sätt att finansiera det. Jag har vaknat kallsvettig på nätterna. Jag högaktar mina kolleger och politikerna, men jag har inte kunnat ta mig ur det av egen kraft, sa Maria Degerman enligt Borås Tidning.
"Skett under många år"
Enligt åklagaren har den tidigare förvaltningschefen på ett mycket utstuderat sätt mörkat mångmiljonfifflet. Genom att utnyttja två klienter lurade Maria Degerman enligt åtalet till sig de hisnande summorna. Hon ska felaktigt ha betalat ut försörjningsstöd från kommunens konto till klienterna varje månad.
– De har skett under många år med klienter som är svaga. Jag har inte varit med om att en person förskingrat så här mycket pengar i sitt yrkesutövande förut. Inte vad jag kan påminna mig, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt till GT.
De utnyttjade kvinnorna, som enligt åklagaren var helt ovetande om fifflet, ska sedan ha betalat tillbaka pengarna till Maria Degerman. Kvinnorna var inledningsvis misstänkta för brott men omfattas inte av åtalet.
– Jag har mått jättedåligt av detta för det är ett oerhört svek. Jag litade på henne till hundra procent. Det fanns inte i min värld. Jag kan inte lita på någon annan människa. Kan man inte lita på en person i hennes position, en myndighetsperson, då kan man inte lita på någon, sa en av kvinnorna under rättegången, rapporterar BT.
"Inser vidden"
Brotten ska enligt åtalet ha begåtts under en tioårsperiod. Bluffen avslöjades i april förra året när kommunen fick ett samtal om att en av klienterna fick pengar utan att ha rätt till det. När kommunen kontrollerade uppgifterna blottlades den omfattande förskingringen - och Maria Degerman stängdes av från sin tjänst.
"Jag har inte ord att beskriva hur jag "hamnade" här och hur jag nu i min krisbubbla bitvis inser vidden av det jag gjort", skrev Maria Degerman i ett sms till sina chefer dagarna efter att miljonfifflet avslöjades.
Två veckor senare sade hon upp sig. Kommunen har fått tillbaka 250 000 kronor från en av klienterna - resten kräver man nu tillbaka från Maria Degerman.
– Skadeståndskraven bygger på att hon inte har hanterat det här på ett korrekt sätt, säger åklagare Ove Jäverfelt.
Maria Degerman förklarar fifflet med ett accelererande spel- och alkoholmissbruk. I polisförhör har hon berättat att hon haft obetalda krediter - enligt förundersökningen har hon 400 000 kronor i skulder.
– Vi har inga pengar i dag, jag har till och med sålt min bil för att rensa några skulder, säger Maria Degerman i polisförhören.
Erkänner - men inte allt
Hon erkänner förskingringen men menar att det handlar om mindre belopp än vad åklagaren gör gällande.
– Maria tar till viss del på sig ansvaret för den här brottsligheten men absolut inte i den omfattning som påstås, har Degermans advokat Tove Nichols tidigare sagt.
Åklagaren är av en annan uppfattning.
– Bevisningen är så stark. Det är de olika momenten, kommunens utredning, hennes egna uppgifter, vittnesuppgifter och bankkontoutdragen där det visas hur pengarna sätts in och tas ut, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.
GT har vid flera tillfällen sökt Maria Degerman för en kommentar. Dom i målet meddelas den 24 mars.