Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunbolaget får 38 miljoner
– för flyktingar som inte finns

Foto: MARIA DAHLIN
Foto: MAGNUS GOTANDER

Västsveriges kommuner har lagt 200 miljoner kronor på tomma platser åt ensamkommande flyktingbarn.

Mest pengar pumpas in i de västsvenska kommunernas eget bolag, Gryning Vård AB, som hittills i år fakturerat skattebetalarna 38 miljoner - för ingenting. 

Pengar som kommunerna förväntar sig att staten ersätter dem för i efterhand.

Det visar GT:s granskning.

Gryning vård AB ägs av kommunerna i Västsverige genom kommunalförbunden. Och banden är mycket täta. 

Bolagets styrelseordförande sitter i själva verket på Stadsledningskontoret i Göteborg, vägg i vägg med kommunledningen, och är tjänsteman med ansvar för stadens individ och familjeomsorg, IFO.

Samtidigt är det Gryning vård AB som fått in mest pengar på situationen där Göteborgs stad och andra kommuner i Västsverige misslyckats att hålla nere kostnaderna vid inköp av platser för ensamkommande flyktingbarn i en situation då allt färre barn dyker upp.


LÄS MER: Slöseriet: 200 miljoner för tomma flyktingplatser i väst 


Hittills i år har västsvenska kommuner gått in med 38 miljoner kronor för tomma sängplatser i sitt eget bolag. Pengar som kommunerna kan förvänta sig att staten ersätter dem för.

Styrelseordföranden i stadshuset

Mest pengar går Göteborgs stad in med, 34,7 miljoner kronor. 

Vi når styrelseordföranden i Gryning vård AB, Lisbeth Nilsson, på hennes jobb som tjänsteman vid Stadsledningskontoret i Göteborg. 

– Jag har undvikit att delta i de beslut som gäller Göteborgs stad, säger Lisbeth Nilsson apropå de till synes dubbla rollerna.

Ditt ansvarsområde rör just individ och familjeomsorg. Är det något som krockat?

– De beslut som styrelsen fattat vad gällt överväganden för Göteborgs stad har jag inte deltagit i.

Om att Gryning vård AB toppar listan över de externa aktörer som fakturerat mest för tomma platser, säger styrelseordförande Lisbeth Nilsson:

– Gryning öppnar inte platser om det inte finns behov av platser. Sedan blev inflödet av ensamkommande barn i princip noll och man hade då inget behov av de platserna.

Under hösten har Göteborgs kommun försökt anpassa kostymen, förhandlat om och fått ner kostnaderna för tomma platser. Ett bolagen som kommunen suttit i förhandlingar med är just det egna Gryning vård AB. 

"Ett bolag med med väldigt bra verksamhet"

Marina Johansson (S) är ordförande för social resursnämnd i Göteborg, den nämnd om ansvarat för flyktingmottagandet och skrivit avtalen som nu ifrågasatts starkt från flera håll.  

– Gryning ägs av de 49 kommunerna och det är ett bolag som har en väldigt bra verksamhet, säger Marina Johansson apropå att bolaget toppar listan över den egna kommunens kostnader för tomma platser.

Så länge pengarna fortsätter gå in i det här bolaget är det ju till ert eget bolag. Med tanke på att staten täcker era kostnader, hur stor är drivkraften för er att bryta eller ha ha ett mer rimligt avtal med just den aktören?

– Även med den aktören är det förhandlingar igång och där vi har gått in och avslutat platser. Det är väldigt få platser kvar som jag förstod på Gryning. Man minskar och avslutar även där. 

I social resursnämnds senaste sammanställning av avtal man lyckats förhandla ner för att anpassa kostymen till den rådande situationen finns avtal med tre boenden hos Gryning Vård AB. 

Inget avbrott

Men något omedelbart avbrott för tomma platser blir det inte med kommunernas eget bolag.

• Ett avtal med 36 fasta platser för 68400 kronor/dygn avslutas den 30 juni nästa år mot tidigare slutdatumet 31 december 2018. 

• Ett annat avtal omfattande 40 transit/asylplatser för 73315 kr/dygn upphör att gälla först den 30 september nästa år. Efter den 1 april ska kommunen däremot slippa att betala just för tomplatser. 

• Det tredje avtalet som rör åtta platser går ut i februari.

Marina Johansson säger att hon utgår ifrån att i vart fall merparten av Göteborgs kostnader kommer täckas av att staten går in.  

Att det på något vis skulle ha spelat in då avtalen skrevs att någon annan betalar än kommunen själv förnekar hon. 

– Hade vi kunnat spå i någon slags spåkula så hade det sett annorlunda ut. Och hade vi haft mer erfarenhet av de här frågorna innan så tror jag att det hade spelat roll. Vår ambition var att få fram platser i en väldigt snabb takt, få ett bra mottagande, ingen ska behöva stå på gatan. Vi vill ha en bra kvalité på leverantörerna, säger Marina Johansson, ordföranden i social resursnämnd i Göteborg.

GT söker Migrationsverket.


Fakta: Fem i topp

Aktörer som fakturerat mest för tomma platser till Västsvenska kommuner under 2016.

Gryning vård         38392000

Hero                         24546900

Räddningsmissionen 23880000

Stadsmissionen         22544000

Positivum                 14880922

Källa: Kommunerna i Västra Götalands, Hallands och Värmlands län.