Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunanställda utan lön: ”Mänskliga faktorn bakom”

Runt 7000 anställda i Mölndals stad har inte fått sin lön i dag.

Något som resulterat i långa köer till kommunens växel.

– Det är vi som har gjort fel och det är den mänskliga faktorn bakom det, säger Maria Bergman, HR-chef i Mölndals stad.

Det var under måndagsmorgonen som kommunanställda i Mölndal vaknade upp och såg att det de inte hade fått någon lön inbetald.

Jill Eklund, som jobbar på en skola och är anställd av kommunen, berättar att förvirring uppstod bland kollegerna.

– Vi började ringa runt till varandra. Ingen av mina kolleger har fått någon lön heller. Vi vet inte vad som har hänt och får inga svar, säger Jill.

Den enda informationen Jill och hennes kolleger fått är via kommunens intranät.

– Där skriver de bara att det är problem med löneutbetalningen och att de undersöker vad som gått snett, berättar Jill.

Kommunen: Väldigt många samtal

Kommunen berättar att deras växel blev nedringd och resulterade i långa köer. Anledningen är en miss i godkännandet av löneutbetalningarna.

Löneutbetalningarna behöver godkännas av två personer innan de kan skickas till banken. Det som hände den här månaden är att endast en person har godkänt utbetalningarna.

– Det är vi som har gjort fel och det är den mänskliga faktorn bakom det. Vi beklagar så klart det inträffade, säger Maria Bergman, HR-chef i Mölndals Stad.

Maria Bergman, HR-chef i Mölndals stad.
Foto: Emmy Jonsson

Enligt kommunen är samtliga anställda drabbade.

– Det är 5000 anställda, 2000 timavlönade och sedan några utöver det som har blivit drabbade av detta, inklusive jag själv, säger Maria Bergman.

Åtgärdat under dagen

Maria Bergman bekräftar vid 11-tiden att problemet var åtgärdat för de anställda som har Swedbank/Sparbanken som bank och att de har fått sina löner utbetalda.

Men de som har andra banker får vänta några timmar till.

– Vi har pratat ihop oss med bankerna och vi har samtidigt informerat alla våra anställda så problemet är löst nu, alla kommer få sin lön under dagen, säger Maria Bergman.

Hur kan det bli så här?

– Det är jättesvårt att säga. Men vi arbetar just nu med att undersöka hur det kan ha blivit så här, fokus har varit på att de anställda ska få sina löner.

Under eftermiddagen bekräftar Bergman för GP att alla anställda, oavsett bank, ska ha fått sin lön. Flera medarbetare har återkopplat till Bergman och sagt att man fått sin lön.