Kommunanställd man misstänks langat sprit

Vid husrannsakan hittades stora mängder diesel, vin, cider, öl och sprit. En pumputrustning att slanga diesel med hittades också i en blå sopsäck.
Foto: Polisen

En kommunanställd man i Halland åtalas för storskalig langning av alkohol till ungdomar, den yngsta var bara 15 år.

Dessutom är han åtalad för åtta fall av häleri.

Även mannens hustru, som också är kommunanställd, åtalas för häleri eftersom hon borde ha förstått vad mannen höll på.

Mannen åtalas för att under tiden 1 januari 2011 till den 4 april 2014 ha langat 12 924 liter starköl eller starkcider, 870 liter vin och 731 liter sprit till framför allt ungdomar, alkohol han köpt i Tyskland och sedan tagit in i Sverige via Helsingborg.

Arton fall har uppdagats av polisen där mannen misstänks ha sålt alkohol, bland annat till ungdomar i åldern 15-19 år.

298 000 kronor

Vid de olika köptillfällena handlade det mest om öl men även cider och vodka ingick i mannens utbud, har vittnen berättat i förhör. Ett flak öl kunde kosta 150 kronor att köpa av mannen.

Sammanställningen av inköpen har gjorts efter förhör med vittnen, även om vissa av dessa inte kunnat ange den exakta mängden de handlat av mannen.

Totalt handlar det om cirka 55 köp av alkohol till ett försäljningspris på cirka 298 000 kronor. Ett vittne har berättat att han köpt alkohol vid 10-12 tillfällen till ett värde av mellan 1 000-1 300 kronor varje gång.

När mannen greps den 4 april i år, misstänkt för grov olovlig försäljning av alkoholdrycker och olagligt innehåll av alkoholdrycker, hittade polisen 55,44 liter starköl, 87,12 liter starkcider, 53,75 liter vin och 60,3 liter sprit i hans bostad.

Förutom alkoholsmugglingen till ungdomar och vuxna är mannen även åtalad för åtta fall av häleri eftersom han misstänks ha köpt stöldvaror, som stora mängder diesel, verktyg, skor, kläder och en bärbar dator som han köpte för 800 kronor. I samtliga fall anses att mannen borde ha förstått det var stöldgods han köpte.

Mannens hustru finns också med i åtalet där hon misstänks för häleri under tiden 1 januari 2011 till den 6 april 2014. Åklagaren anser att kvinnan borde ha insett vad maken höll på med och förstått att det var brottsligt.

Eftersom makarna anses ha tjänat mycket pengar på sin verksamhet, där även bilförsäljningar ingick, så har Varbergs tingsrätt begärt en kvarstad på 550 000 kronor.

Ett 40-tal bilar

Förutom att mannen äger tre personbilar och kvinnan två stycken just nu har makarna under åren 2005-2013 ägt ytterligare 36 bilar som de köpt och sålt.

I åtalet har genomgången av makarnas inkomster och deras olika transaktioner mellan konton visat att mycket skedde utan att redovisas, till exempel bilförsäljningarna.

Förutom pengarna de misstänks ha tjänat på verksamheten har båda en sammanlagd lön på över 500 000 kronor från kommunen de bor i.