Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunalt bostadsbolag ska kartlägga klannätverk

Jonas Attenius, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.
Foto: Socialdemokraterna

Göteborg stads bostadsbolag AB Framtiden ska kartlägga om lokaler inom koncernens bestånd hyrs ut till kriminella klaner.

Det föreslog bolagets styrelse i veckan.

– Det här är ett sätt att ta tillbaka kontrollen och undergräva brottslingarnas inflytande, säger Jonas Attenius, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.

S har tidigare presenterat ett yrkande med en rad förslag som syftar till att ”kartlägga och bekämpa klanbaserad kriminalitet”.

Ett av förslagen är att säkerställa att inga föreningar med kopplingar till kriminella klaner nyttjar kommunägda lokaler eller får något ekonomiskt stöd från kommunen.

Att så har skett, har GT tidigare kunnat avslöja. En förening kopplad till släktnätverket Ali Khan – där stora delar av familjen av polisen pekas ut som ett kriminellt släktnätverk – har fått omfattande bidrag från både stat och kommun.

Hashem Ali Khan är familjens överhuvud.

”En uppenbar risk”

”Dessa nätverk har ett betydande inflytande över bostadsområdena och det finns följaktligen en uppenbar risk att koncernens fastigheter och lokaler på olika sätt används i den kriminella verksamheten”, skriver S i sitt yrkande.

I tisdags tog AB Framtidens styrelse ställning till yrkandet.

Och i sitt förslag till beslut skriver man att ”Förvaltnings AB Framtiden får i uppdrag att undersöka om lokaler inom koncernens bestånd hyrs ut eller på annat sätt brukas av personer eller föreningar med koppling till av Polismyndigheten kända kriminella klaner och nätverk.”

Jonas Attenius, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, är nöjd:

– Kriminella klaner och nätverk har blivit experter på att utnyttja våra gemensamma tillgångar. Hyresgästernas lokaler får aldrig utnyttjas för kriminellas våld mot vanliga göteborgare, säger han, och fortsätter:

– Det här är ett sätt att ta tillbaka kontrollen och undergräva brottslingarnas inflytande.