Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Damberg: ”Fast besluten att bekämpa brotten”

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

En ung man har avlidit efter ett knivrån under natten till onsdag.

Kommunalrådet ser negativt på brottsutvecklingen bland unga människor – och Moderaternas rättspolitiske talesperson talar om en ”rättsstat i förfall”.

I en kommentar till Expressen säger inrikesminister Mikael Damberg (S):

– Varje förlorat liv som faller offer för ett våldsdåd är ett liv för mycket. 

Kommunalrådet Axel Josefsson, M, reagerar starkt på nattens händelse, där en ung man dog i samband med ett knivrån. 

– Att en ung människa måste sätta livet till för en liten summa pengar gör mig både förbannad och ledsen. Det är fruktansvärt. Och jag känner starkt med de anhöriga, säger han.

Samtidigt riktar Axel Josefsson beröm till polisen som grep de misstänkta personerna.

– Jag är samtidigt nöjd med att polisen snabbt kunde gripa personer, säger han.

Tre personer är misstänkta 

Vid 01.56 larmades polisen i Göteborg till Hjalmar Brantingsplatsen på centrala Hisingen. En man i 20-årsåldern hade då blivit knivhuggen i samband med ett rån och fördes med ambulans till sjukhus med allvarliga skador. Hans liv gick inte att rädda.

Förhör pågår med tre misstänkta personer, två män och en kvinna, alla tre unga personer.

Vad ska ni som kommun göra för att minska att sånt här händer?

– Vi jobbar aktivt med olika trygghetsskapande åtgärder där vi dels på ett nationellt plan vill få fler poliser, och dels på ett lokalt plan vill införa bättre bevakning och trygghetskameror, säger Axel Josefsson.

Kommunalrådet Axel Josefsson, M, vill införa åtgärder mot brottsutvecklingen. Foto: PETER BARTHOLDSSON

Han förklarar att trygghetskameror på knytpunkter, så som Hjalmar Brantingsplatsen, är ett sätt att förbättra kontrollen på områdena.

– För att förhindra att det drabbar unga personer måste vi fortsätta arbetet mellan polis, socialtjänst och skolor, säger Axel Josefsson, kommunalråd. 

Mikael Damberg om rånmordet i Göteborg

I en kommentar till Expressen säger inrikesminister Mikael Damberg (S):

– Varje förlorat liv som faller offer för ett våldsdåd är ett liv för mycket. Mina tankar går till offret och till hans anhöriga. Nu är det viktigt att polisen får tid att arbeta med utredningen. 

– Vår regering är fast besluten att bekämpa brotten men också brottens orsaker och därmed förhindra att unga människor faller in på brottets bana. År 2024 ska vi ha 10 000 fler polisanställda och bland annat förenklar vi möjligheterna för polisen att kamerabevaka där man ser ett behov.

M-toppen: ”Rättsstat i förfall”

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, delar uppfattningen om att fler övervakningskameror är ett viktigt verktyg. Han vill också underlätta polisens regler kring att publicera övervakningsbilder på misstänkta, och skärpa lägsta straffet för rån som i dag är ett års fängelse.

– Personer som inte kan skilja på mitt och ditt ska inte vara ute i samhället och röra sig. De ska få kännbara straff och deras brottsoffer ska få upprättelse. När de avtjänat straffen ska det finnas en väg tillbaka, men det här måste styras upp.

Förra året var ett rekordår när det gäller anmälda rån mot barn och unga, och siffror från 2019 visar att ökningen fortsätter, rapporterade SVT i våras.

– Nu fick det här fallet en fruktansvärt tragisk utgång, men det är allvarligt även när man ”bara” rånas på mobil eller jacka. Det sätter djupa spår för resten av livet i unga människor, säger Johan Forssell.

– Jag blir vansinnig när jag hör att barn inte ska klä sig på ett visst sätt, inte ha märkesjackor. Jag läste om någon som gömde mobilen i strumpan för att inte bli rånad. Vi ska inte ha ett sådant land. De diskussionerna är tecken på en rättsstat i förfall. 

Johan Forssell, Moderaterna.
Jonas Attenius, S, är oppositionsråd på Göteborgs kommun. Han riktar sina tankar mot de anhöriga. Foto: PRESSBILD

”Det är oacceptabelt”

Jonas Attenius är oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Han förklarar att tankarna direkt går till de anhöriga. 

– När man får höra och läsa om såna här saker går den spontana initiala reaktionen till de anhöriga. Någon har förlorat ett barn eller ett syskon. Jag beklagar det djupt, säger han.

Han förklarar att man måste arbeta förebyggande med unga människor som riskerar att bli involverade i kriminell verksamhet.

– Vi måste vara kompromisslösa när saker väl händer. Men vi måste jobba förebyggande med skolor för att skapa alternativ åt personer som riskerar att hamna i kriminell verksamhet, säger Jonas Attenius. 

Han förklarar att riktade satsningar tidigare har gjorts mot unga män, som är i den största riskzonen.

– Man måste tänka på vad som ligger bakom. Ge alternativ och skapa jobb som ett alternativ till brottsligheten, säger Jonas Attenius, gruppledare i Socialdemokraterna i Göteborg