Lerums kommunalråd Henrik Ripa (M) har samma lön som en riksdagsledamot. Ändå tycker han att det är för lågt. Foto: Larseric Linden
Lerums kommunalråd Henrik Ripa (M) har samma lön som en riksdagsledamot. Ändå tycker han att det är för lågt. Foto: Larseric Linden

Kommunalråd: Jag borde få 100 000 kronor i månaden

Publicerad
Uppdaterad
Här är listan på Västsveriges högst betalda kommunstyrelseordföranden.
Flera politiker har fått rejäla höjningar till 2009 - men en del skulle gärna få mer.
- 100 000 kronor i månaden vore en rimlig nivå här, säger Henrik Ripa (M) i Lerum, som i dag får 54 500 kronor i månaden, till GT.se.
Det skiljer nästan 35 000 kronor från den som tjänar mest till den som tjänar minst, visar Dagens Samhälles sammanställning.
Tidningen har tagit fram vad ordföranden i alla Västsveriges kommunstyrelser har i lön.

Hulthén toppar

Listan toppas av Göteborgs nytillträdda Anneli Hulthén (S). Hon får enligt tidningen 66 500 kronor i månaden 2009 – en höjning med 6,6 procent från förra året.
– Jag vet faktiskt inte riktigt än vad jag har för lön. Jag har inte haft uppdraget så länge att jag har fått ut en hel månadslön än, så jag har svårt att uttala mig om det, säger Anneli Hulthén till GT.se.
Betydligt lägre arvode har ordförandena i Gullspång och Grästorp – 32 100 respektive 34 000 kronor i månaden.
Låter 66 500 kronor som en rimlig lön för ditt uppdrag, Anneli Hulthén?
– Det är inte jag som ska uttala mig om det. Vi sätter inte våra egna löner, utan det gör vår arvodesberedning. Jag tycker det viktiga att det finns någon utomstående bedömning på vad vi ska tjäna, säger hon.

Vill ha högre lön

Lerums kommunalråd Henrik Ripa (M) är mer kritisk till sitt arvode. I Lerum är lönen kopplad till riksdagen och kommunstyrelsens ordförande får 54 500 kronor i månaden, enligt Dagens Samhälle.
– Jag tycker det är bra med kopplingen till riksdagen eftersom det inte blir någon diskussion om att vi sätter våra egna löner. Men jag tycker att nivån för det politiska uppdraget är för låg, säger Henrik Ripa till GT.se.

"Få jobb så utsatta"

Som ytterst ansvarig i kommunen borde han ha högre lön än kommundirektörerna, de högsta tjänstemännen, menar Ripa.
– 100 000 kronor i månaden vore en rimlig nivå för en kommunstyrelseordförande här, säger han och jämför kommunen med ett stort företag med tusentals anställda.
Sticker inte så höga löner i ögonen på invånarna?
– Det är klart att det finns synpunkter på det. Men det måste vara attraktivt för att vi ska få duktiga människor att ta de här uppdragen. Få jobb är så utsatta, säger Henrik Ripa.
Jakob Wagner
Jakob Wagner

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER