Kommunalråd förhörd av polis – misstänks för grundlagsbrott

Henrik Munck har delgivits misstanke om brott mot grundlagen – samma vecka som han utses till nytt biträdande kommunalråd för sitt parti Demokraterna.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

I går kväll valdes Demokraternas Henrik Munck in i kommunstyrelsen i Göteborg.

Han blir partiets första biträdande kommunalråd.

Nu kan GT avslöja att Henrik Munck, två dagar före fullmäktiges beslut, var på förhör hos polisen och där formellt delgavs misstanke om grundlagsbrott.

– Min bild av detta är att det är en politiskt motiverad anmälan mot mig, säger Henrik Munck.

Det är justitiekanslern som leder förundersökningen som inleddes efter att Trafikkontoret i Göteborg gjort en anmälan om misstänkt brott mot det så kallade efterforskningsförbudet – en del av svensk grundlag.

Henrik Munck anklagas för att under sittande möte med Trafiknämndens presidium ha efterforskat källan bakom en tidningsartikel.

Något han bestämt nekat till. 


Stöttas av sitt parti

Hans parti Demokraterna har flera gånger uttalat sitt stöd och fortsatt förtroende för Henrik Munck. Han har också agerat partiets förhandlare i diskussionerna om makten i kommunen efter valet för att under torsdagskvällen väljas in i kommunstyrelsen i Göteborg som biträdande kommunalråd.

Nu kan GT berätta att Henrik Munck, två dagar före kommunfullmäktiges beslut att välja in honom i kommunstyrelsen, satt hos polisen och delgavs formell misstanke om brott.

– Han är delgiven misstanke och har även varit på förhör, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo, som sköter utredningen åt justitiekanslern.

– Utredningen pågår och vi har hållit förhör med ett antal personer som har varit med på det mötet som frågan handlar om, bland annat med Henrik Munck. 


Henrik Munck nekar

Det var i september som GT kunde avslöja att Henrik Munck anklagas för att ha efterforskat vem på Trafikkontoret som lämnat information till en artikel i Göteborgs-Posten. 

Han ska ha upprepat frågan flera gånger, enligt de som var på mötet och minnesanteckningar från samma möte.

Själv uppger Henrik Munck att han syftade på vilken organisation uppgiften kom från – från Trafikkontoret eller tidningsredaktionen själv. Och att han alltså aldrig efterforskat en individ. 

I mitten av oktober gjorde kommunen en anmälan till justitiekanslern  som senare fattade beslut att inleda en förundersökning om misstänkt grundlagsbrott.

Henrik Munck bekräftar att han var på förhör under tisdagen. 

– Som jag tidigare förklarat är det felaktiga uppgifter som ligger bakom anmälan. Det stämmer inte det som står i minnesanteckningarna från presidiemötet. Det framgår om man lyssnar på den inspelning som ligger ute på nätet, säger Henrik Munck och syftar till inspelning som GP publicerat i samband med en artikel.

Munck: "Jag har informerat partiledaren"

Henrik Munck fortsätter:

– Jag säger ordet "vem" men preciserar sedan att det handlar om instans. I och med att detta bygger på missvisande uppgifter så är jag trygg i saken.

Kände ditt parti till att du hade varit på förhör och delgivits misstanke om brott då du i går föreslogs till biträdande kommunalråd?

– Jag har informerat partiledaren om det.

Hade kommunfullmäktige som valde dig i går den informationen?

– Det får jag kolla, vilka som varit informerade. Jag vet inte exakt hur många som känt till det. Min bild av detta är att detta är en politiskt motiverad anmälan mot mig, säger Henrik Munck.

När GT frågar Martin Wannholt om hur informationen om brottsmisstanken spritts före valet av Henrik Munck till biträdande kommunalråd säger han:

– Lyssna här, hur informationen går internt hos oss tar jag ansvar för. Det är min enda kommentar.

I ett sms meddelar senare Wannholt att han inte har någon anledning att ompröva förtroendet för Henrik Munck.

”Min bedömning är att Henrik Munck utsatts för en politiskt motiverad anmälan, som dessutom är baserad på felaktiga uppgifter”, skriver Martin Wannholt.”

Martin Wannholt.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT