Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gav vännen miljonavtal – efter fjällsemestern

Vd Maria Stenström, Göteborgs Stads parkeringsbolag arbetsbefrias från uppdrag.
Trots garantier om motsatsen: Maria Stenström har både beställt och skrivit avtal med konsulten hon pekas ut som vän till.
Namnunderskriften på miljonavtalet för konsulten.
Foto: GT
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Här är underskriften som visar att Parkeringsbolagets vd Maria Stenström så sent som i augusti skrev under ett miljonavtal med konsulten som pekas ut som hennes privata vän.

Trots att Maria Stenström så sent som i går uppgav att hon inte hade varit med och anlitat konsulten – samma konsult som ingick i en stor skandal kring Parkeringsbolaget 2012.

Nu kan GT avslöja att Maria Stenström tidigare i år både åkt på skidsemester till Trysil och besökt seglingstävlingar med konsulten utanför arbetet.

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

I onsdags kunde GT avslöja att en enig styrelse i Göteborgs stads parkeringsbolag arbetsbefriat den mångårige vd:n Maria Stenström.

Den ovanliga åtgärden, som också gäller en annan hög chef inom bolaget, sker efter en anmälan till kommunens så kallade whistleblowerfunktion om att Stenström och den höge chefen anlitat konsulter för mångmiljonbelopp som de samtidigt påstås har privata relationer till.

Beställningarna har varit svåra att upptäcka då de skett via andra stora upphandlade konsultbolag. 

 – Min bedömning är att detta inte är konstigt gjort eller någonting, sa Maria Stenström under onsdagen till GT.

Maria Stenström skrev under senste avtalet så sent som i augusti.
Foto: GT

Privata band sedan 17 år

Samtidigt förnekade hon all inblandning i att just en av de tre konsulterna anlitats för mångmiljonbelopp. 

Just den konsulten som var inblandad i en stor skandal kring Parkeringsbolaget och Maria Stenström 2012. 

En granskning som dåvarande SVT Västnytt gjorde visade att bolagets vd Maria Stenström kringgått kommunens ramavtal och anlitat konsulten som hon då, hade haft privata band till sedan 17 år tillbaka.

Hon hade bland annat köpt konsulttjänster för 2,5 miljoner i form av bollplank och telefonjour för ledningsgruppen. Detta i en verksamhet med då 38 anställda.

Och Konkurrensverket konstaterade att bolaget brutit mot lagen. 

Nu har alltså konsulten anlitats igen.

Förnekar inblandning

Och nu kan GT avslöja att det var ingen annan än Maria Stenström personligen som skrev under det senaste miljonavtalet, ett så kallat avropsavtal från kommunens ramavtal, med den kontroversielle konsulten.

Det skedde den 5 augusti i år och gällde ett uppdrag på tusen timmar värt 1 251 000 kronor exklusive moms.

Men att hon på något vis skulle ha varit inblandad i anlitandet av konsulten förnekar hon bestämt.

– Nej, nej, nej. Det har jag inte.

När GT hänvisar till avtalet för över 1,2 miljoner kronor säger Maria Stenström att det är en annan sak, att hon skriver under alla kontrakt i bolaget, även detta.

– Det är bara jag som tecknar kontrakt, säger hon.

Om du inte kan teckna kontrakt, om det skulle visa sig finnas en jävsituation till exempel, då skulle väl styrelseordförande få gå in?

– Jo, absolut. om jag hade tyckt det var en jävsituation, om jag hade tyckt att det var olämpligt, om det hade berört mig till exempel.

Maria Stenström åkte med konsulten och anställda på skidsemester till norska Trysil över helgen.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Fjällsemester och seglingsrace

En genomgång av konsultfakturorna som inkommit till Parkeringsbolaget sedan 2016 visar även att Maria Stenström vid minst fyra tillfällen står upptagen som både beställare och slutattestant, alltså den som slutgiltigt godkänner köpet av den kontroversielle konsulten. 

Totalt har bara den konsulten anlitats för 7,7 miljoner kronor exklusive moms sedan 2016.

Och nu kan GT avslöja att de privata relationerna mellan Maria Stenström och konsulten inte tillhör det förflutna. Flera källor inom Parkeringsbolaget, både tidigare anställda och nuvarande personal, beskriver de två som vänner. 

Så sent som i april var konsulten och Maria Stenström på en kortare skidsemester i norska fjällen ihop, där de delade en stuga i Trysil med jacuzzi och bastu tillsammans med flera andra tjänstemän inom Parkeringsbolaget. 

Stugan lånades av en annan anställd på Parkeringsbolaget.

Maria Stenström: ”Inte min stuga”

– Det var inte min stuga, det var inte min resa. Det är klart att vi stöter på varandra i privata sammanhang, det gör jag med en mängd konsulter, säger Maria Stenström. 

Men ”stöter på” är väl något man gör på bussen eller på stan. Att åka tillsammans och ta in i en stuga i fjällen är väl en annan sak?

– Jag menar ju att jag kan träffa han på privata fester hemma hos någon. Nu har jag inte stött på de andra konsulterna i samma sammanhang, men för mig är det en privat relation om jag bjuder med honom eller han bjuder med mig.

Några månader senare skriver du under ett avtal på 1,2 miljoner. 

– Jag ser inte den kopplingen faktiskt. Att det har en koppling. 

Med tanke på vad som skedde 2012, då relationen till just den här konsulten var uppe. Har det inte funnits skäl för dig att reflektera över kopplingen?

– Jag tycker inte det eftersom vi inte umgås privat. Du kan ha en annan åsikt, andra också. Men jag har inte gjort den kopplingen.

Lysekil womens match gick av stapeln i augusti i år.
Foto: Pressbild: Lysekil womens match

På seglingstävling i Lysekil

I början av augusti, precis då senaste miljonavtalet med konsulten undertecknades, deltog Maria Stenström och konsulten tillsammans på Lysekil Womens match, en internationell seglingstävling med flera tävlingsavsnitt som pågick den 5–10 augusti.

– I somras var vi på damernas segling på Lysekil, då åkte vi hans båt dit, berättar Maria Stenström då vi frågar henne hur ofta hon i dag är ute till sjöss med konsulten.

Hon säger att hon tiden före skandalen 2012 var ute med konsultens segelbåt då och då men att de denna gång bara skulle ta sig till Lysekil tillsammans för att heja på en gammal arbetskamrat och gemensam vän.

Vännen hade de arbetat tillsammans med då Maria Stenström var hög chef på Göteborg Energi – och då också anlitat den nu aktuelle konsulten.

Även på Maria Stenströms tidigare arbetsplats i Alingsås kommun, anlitade hon samma konsult. 

Det är skidor i april och på sommaren åker ni båt ihop. Det låter ändå som viss privat kontakt. 

– Vi träffas privat, det gör vi. Men det är inte återkommande privata kontakter, det var via en annan gammal kollega som har jobbat för Göteborg Energi som skulle tävla i VM, säger Maria Stenström.

En ren fritidssyssla

Styrelseordföranden i Götborgs stads Parkerings AB Margareta Broang, M, berättade under onsdagen att styrelsen inte hade koll på den gamla skandalen i bolaget, då den anonyma whistlebloweranmälan kom.

– Vi ser väldigt allvarligt på anklagelserna, sa Margareta Broang.

GT har varit i kontakt med den tjänsteman som lånade ut stugan i Trysil. Han uppger att det var en ren fritidsyssla utan koppling till bolaget. Han uppger att han bjöd in både anställda och konsulter till stugan sista helgen för säsongen och att de som deltog delade på mat och resa.

GT har sökt den aktuella konsulten som inte besvarat våra kontaktförfrågningar. 


LÄS MER: P-bolagshärvan i Göteborg

Kommunal vd i Göteborg arbetsbefrias - anklagas för jäv

Kommunala vd:n gav vännen miljonavtal - efter fjällsemestern

Spåren sopas igen i P-bolagshärvan

Amerikansk konsult flögs in - P-bolaget stod för notan

Detta har hänt i P-bolagshärvan