Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunal vd i Göteborg utreds

Parkeringsbolagets vd Maria Stenström anklagas för att ha anlitat bekanta som konsulter.
Maria Stenström är vd för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag – nu arbetsbefrias hon i väntan på utredningen, vilket GT kan avslöja.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Maria Stenström är vd för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag – nu arbetsbefrias hon i väntan på utredningen, vilket GT kan avslöja.
Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN
Maria Stenström är vd för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag – nu arbetsbefrias hon i väntan på utredningen, vilket GT kan avslöja.
Foto: Lennart Nilsson

Parkeringsbolagets vd Maria Stenström har arbetsbefriats från sin tjänst.

Bakgrunden är en utredning där hon påstås ha anlitat bekanta för dyra konsultuppdrag i bolaget.

Samtidigt arbetsbefrias en annan hög chef i bolaget.

– När man har jobbat länge är det självklart att man blir bekant, säger Maria Stenström och nekar till anklagelserna.

Men politikerna är eniga i sitt beslut. 

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

För sju år sedan rasade en stor skandal inom Göteborgs stads kommunala parkeringsbolag, Göteborgs stads Parkerings AB.

En granskning av dåvarande SVT Västnytt visade bland annat att bolagets vd Maria Stenström kringgått kommunens ramavtal och anlitat ett konsultbolag som hon haft privata band till sedan 17 år tillbaka.

Hon hade bland annat köpt konsulttjänster för 2,5 miljoner i form av bollplank och telefonjour för ledningsgruppen. Detta i en verksamhet med då 38 anställda.

Och Konkurrensverket konstaterade att bolaget brutit mot lagen. 

Stormar kring Maria Stenström

Nu stormar det på nytt kring vd Maria Stenström. Och anklagelserna handlar återigen om konsulttjänster och hennes relationer till anlitade konsulter, kan GT berätta. 

Vd Maria Stenström och en hög chef inom bolaget arbetsbefrias med lön i avvaktan på utredning. 

Som längst kan arbetsbefrielsen pågå till nästa ordinarie styrelsemöte, 22 oktober.  

– Jag kallade till ett styrelsemöte i början av veckan över telefon. Efter diskussion här tyckte vi att detta var det bästa för alla parter, säger Margareta Broang, M, styrelseordförande för Parkeringsbolaget.

Men hon är noga med att alla är oskyldiga till dess motsatsen är bevisad. Enligt Margareta Broang var beslutet att arbetsbefria toppcheferna enhälligt. 

Anonym tipsare

Bakgrunden är ett anonymt tips. Den 23 och 24 september inkom uppgifter till Göteborgs stads särskilda så kallade whistleblowerfunktion om att Maria Stenström samt en hög chef inom Parkeringsbolaget ska ha anlitat konsulter som de har personliga band till. 

Det ska ha skett via ett stort konsultbolag som Göteborgs stad har ramavtal med och därför ska inköpen av de påstått bekanta personer ha kunnat döljas under många år. Tre konsulter namnges i anmälan.

Tipsaren beskriver sig själv som rädd för ledningen och beskriver ett konstigt klimat i bolaget, ”att ingen vågar anmäla eftersom de är rädda för vd och annan hög personal”

– Vi ser väldigt allvarligt på anklagelserna, säger Margareta Broang och bekräftar att det är uppgifterna som inkommit via den anonyma anmälan som ligger till grund för beslutet.

”Ska tåla en granskning”

Maria Stenström bekräftar att de tre namngivna konsulterna har anlitats av Parkeringsbolaget som konsulter. 

Hon uppger också att hon för i vart fall två av dem har varit med i vissa delar av upphandlingsprocessen, bland annat i kravställandet.

– De är anlitade och har jobbat inom organisationen, ja, i olika uppdrag. Såsom upphandlade konsulter, säger hon.

En av de tre namngivna konsulterna figurerade även i de omskrivna skandalerna för sju år sedan – och har alltså nu på nytt anlitats av Parkeringsbolaget. 

Men Maria Stenström uppger att det skett efter korrekta upphandlingar, där hon för i vart fall två av konsulterna funnits med i vissa delar – bland annat i samband med kravställandet. 

– Min bedömning är att detta inte är konstigt gjort eller någonting, säger hon.

Vad säger du om påståendena om att någon, några eller alla tre av de här konsulterna ska vara bekanta med dig på ett privat plan? 

– När man har jobbat länge är det självklart att man blir bekant, men det är en jäkla skillnad om man umgås privat. Det gör jag inte, däremot kan det hända att man stöter på varandra vid gemensamma vänners sammankomster, det kan jag inte förneka att det hänt. Men det är inte så att jag och någon av konsulterna har privata sammankomster.

Har arbetsbefriats

I tisdags begärde GT ut fakturor för att självständigt granska tipsarens uppgifter. Under onsdagsmorgonen hade vi fortfarande inte fått ut fakturorna. Istället kom ett meddelande: 

”Vi har arbetat med din förfrågan sedan igår. Eftersom materialet är väldigt omfattande har vi tagit hjälp av stadens Intraservice för att få fram data. Det resultat vi fick från dem nu på morgonen motsvarade tyvärr inte alla dina frågor i begäran. Dragningen kommer att göras om under dagen för mer exakt resultat.

Därmed kan vi tyvärr inte skicka iväg några handlingar just för tillfället, men ordnar med det så snart vi får rätt data från Intraservice.”

Ungefär samtidigt, vid halv nio-tiden på onsdagen fick Maria Stenström beskedet att hon arbetsbefriats. 

– Jag får acceptera att styrelsen tycker att det här är den bästa lösningen. De har gjort en bedömning att det är bra, men den tuffaste kritiken är att medarbetare uppger att de inte är trygga med att föra fram kritik, säger hon.

Maria Stenström: ”Vi har lärt”

I samband med händelserna 2012 kommenterade Maria Stenström den tidens skandaler på Parkeringsbolagets hemsida:
”Det vi har lärt – och som vi skall fortsätta att ta till oss – är att säkerställa att vi är helt säkra på att vi gör rätt enligt regelverket när vi hanterar våra relationer till andra företag, myndigheter och organisationer”.

Till GT sa Maria Stenström då att hon trodde de upphandlade korrekt.

Nu arbetar Parkeringsbolagets ekonomifunktion med att reda ut vad som skett. Kommunen kommer också anlita en extern revisionsbyrå som ska granska påståendena. 

GT söker den höga chef som arbetsbefriades samtidigt som Maria Stenström.


LÄS MER: P-bolagshärvan i Göteborg

Kommunal vd i Göteborg arbetsbefrias - anklagas för jäv

Kommunala vd:n gav vännen miljonavtal - efter fjällsemestern

Spåren sopas igen i P-bolagshärvan

Amerikansk konsult flögs in - P-bolaget stod för notan

Detta har hänt i P-bolagshärvan