Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunal lokal används för att finansiera Erdogan-propaganda

Totalt har de islamistiska och ultranationalistiska sångarna Uğur Işılak och Serdar Tuncer över två miljoner följare på Twitter. På lördag uppträder de på ett kommunalt konserhus i Göteborg, för att samla in pengar som går till Erdogan-propaganda. Foto: Privat
Valkampanjen inför de lokala valen har inletts i Turkiet. Presidenten Recep Tayyip Erdogan delar landet i två läger: För eller emot den auktoritäre ledaren. Foto: STR/EPA/TT

Under lördagen uppträder turkiska presidentens sångare, före detta AKP-riksdagsmannen Uğur Işılak, på Hisingen i Göteborg.

Konserten sker i en kommunal lokal och pengarna går till ett kulturcenter som kritiseras för att sprida Erdogan-propaganda.

När GT granskar arrangemanget beslutar kommunen att kontakta polis och att se över sina rutiner.

– Vi kanske ska ställa lite mer krav, säger Anneli White, enhetschefen för bokning och evenemang.

Sångarna Uğur Işılak och Serdar Tuncer är mycket kända i Turkiet.

Işılak är, förutom sångare, före detta parlamentsledamot för AKP vars partiledare är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Tuncer är poet, sångare och programledare i Erdoganvänliga tv-kanaler och skriver i turkiska dagstidningen Yeni Şafak som är känd för sitt starka stöd till Erdogan och band till turkiska regimen. Han tvingades be om ursäkt när han till sitt tv-program bjöd in en känd islamist som uttryckt att "de som inte ber är djur".

Işılak gjorde AKP:s officiella valsång 2014 och beskrivs av kritiker som islamist och ultranationalist. Han har under ett tv-framträdande hävdat att det ingår i kvinnans natur att ägas av en man:

– Detta gäller inte mannen. Mannen äger kvinnan, därmed tillhör kvinnan mannen helt och hållet. Jag äger kvinnan, du [kvinna] tillhör mig.

"Mannen äger kvinnan"

Totalt har Tuncer och Işılak över två miljoner följare på Twitter.

De är därför perfekta dragplåster när turk-svenska föreningar på lördag ska samla in pengar till bygget av ett kulturcenter som medfinansieras av turkiska staten.

Kulturcenter sprider Erdogan-propaganda i Tyskland

En av föreningarna bakom lördagens arrangemang på Gamla Lundby gymnasiums aula på Hisingen, är Islamisk Centrum i Göteborg som får stöd av Turkiets religionsmyndighet Diyanet.

Religionsmyndigheten har tidigare uppmärksammats, av bland andra Sveriges Radio, för att bevaka oliktänkande regimkritiker i Sverige.

Till GöteborgDirekt säger Turkietexperten Paul Levin att Diyanet fått kraftigt utökade resurser sedan Erdogan stärkt sin makt i landet.

– Diyanet har blivit en viktigare aktör samt fått en annorlunda roll. Om det tidigare var det sekulära Turkiets sätt att kontrollera religionsutövningen och begränsa radikal islamism handlar det i dag mer om att fostra och uppmuntra religiositeten, säger Paul Levin.

Kulturcentret i Göteborg, som enligt Islamisk Centrum ska vara 2 500 kvadratmeter stort och ha ett bönerum på 350 kvadratmeter samt separata rum för kvinnor, ska heta Mimar Sinan.

Liknande kulturcenter och moskéer finns i flera europeiska städer och har, bland annat i Tyskland, använts för att sprida Erdogans propaganda bland turkiska invånare, vilket bland andra amerikanska Foreign Policy rapporterat.

Författaren, debattören och Turkiet-kännaren Kurdo Baksi är kritisk till att en kommunlokal används till att samla in pengar till projekt där turkiska myndigheter står som medfinansiärer.

Författaren och debattören Kurdo Baksi är kritisk till att skattepengar går till ett kulturcenter som stöttar Turkiets president. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För bara en månad sedan uppmärksammade New York-baserade CPJ (Committee to protect journalists) att Turkiet håller fler journalister i fängelse än något annat land i världen.

– Jag förstår inte hur kommunen kan låta sina lokaler vara arena för en insamling till ett propagandacenter för en statsmakt som total jämnat flera kurdiska städer i Turkiet och bedriver folkmord i den kurdiska staden i Afrin i Syrien just nu, säger Kurdo Baksi.

"Jag förstår inte hur kommunen kan låta sina lokaler vara arena för en insamling till ett propagandacenter"

Tidigare har Bjurslättskolan i Göteborg avbokat ett liknande evenemang efter ett GT-avslöjande.

Kurdo Baksi har länge följt artisterna som under lördagen uppträder i Göteborg.

– Det här är islamister och ultranationalister. Jag tycker inte att våra kommunlokaler ska fungera som propagandaarenor för den despotiske presidenten Erdogan. Våra skattemedel ska definitivt inte gå till Erdogans krigshets eller valkampanj inför lokalvalen i Turkiet.

 

LÄS MER: Rädslan: Kaos och konflikter på skolan

 

Islamisk Centrum: "Var och en får ha sin politiska uppfattning"

Lördagens arrangemang i Göteborg ses av kritiker som en del av valkampanjen inför turkiska lokalvalen den 31 mars.

Turkiets president Erdogan har kritiserats för att försöka påverka den turkiska befolkningen runtom i Europa. Han har tidigare manat turkar i Tyskland att inte anpassa sig till sitt nya hemland.

För två år sedan förbjöds flera turkiska representanter att kampanja för Erdogans parti AKP i flera europeiska länder.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: XINHUA/AVALON.RED

Mustafa Atik, ordförande för Islamisk Centrum, säger att lördagens arrangemang inte har något med politik att göra.

– Artisterna har bjudits in som folkmusiker. Vi är en opolitisk förening och detta har vi pratat om med deras managers. Serdar Tuncer läser otroligt bra dikter och är uppdaterad när det gäller religiösa ämnen.

"Ingen har med fakta påvisat att vi skulle hålla på med spionage"

Mustafa Atik säger att turkiska staten är med och finansierar kulturcentret och att församlingens imam jobbar på uppdrag av turkiska religionsmyndigheten, men han känner inte till att Turkiet ska ha försökt utöva någon påverkan.

– Vi är en förening som funnits långt innan Erdogan och kommer sannolikt finnas kvar efter honom. Här får var och en ha sin politiska uppfattning. Ingen har med fakta påvisat att vi skulle hålla på med spionage åt Erdogan, säger Mustafa Atik.

Ibn Rushd drar sig ur

Bakom lördagens arrangemang står även Ibn Rushd studieförbund.

Enligt verksamhetsledaren Suad Darir trodde förbundet att arrangemanget enbart var kulturellt.

År 2017 deltog visserligen Ibn Rushd i en liknande pengainsamling där samma föreningar var inblandade: "Till minne av de som stupade i slaget vid Gallipoli".

"Skjuten i pannan ligger han utsträckt. Å Gud, så många stjärnor som släckts för en halvmåne", lyder affischen inför ett tidigare evenemang där Ibn Rushd och Islamiskt centrum stod som arrangörer. Foto: Privat

Under GT:s granskning meddelar Ibn Rushd att man nu drar sig ur arrangemanget.

– Vi är skattefinansierade och kan inte anordna insamlingar för moskébyggen och liknande. Därför är vi inte längre med, säger Suad Darir. 

Senare mejlar Darir att studieförbundet  dessutom ska se över framtida samarbete med de föreningar som arrangerar lördagens evenemang: Islamisk Centrum, Radyo Turkay och Anatoliens kvinnor och ungdomsföreningen:

"Vi håller på att se över vårt samarbete med de berörda föreningarna", skriver Darir.

"Vi kanske ska ställa lite mer krav när föreningar hyr", säger Anneli White, enhetschef för bokning och evenemang i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON

Men Islamsisk Centrums ordförande Mustafa Atik säger att han inte känner till att Ibn Rushd ska ha dragit sig ur.

– De har funnits med hela vägen och vet precis vad det är för aktivitet vi ska ha och vart pengarna går. I kulturcentret ska vi ha en viss yta för bön men i övrigt ska vi ha utbildningsaktiviteter. Det här är en byggnad som ska gå i samklang med samhället vi lever med i Göteborg.

Han ställer sig frågande till att det skulle vara kontroversiellt att turkiska staten medfinansierar projektet.

– Svenska staten är ju också medfinansiär.

Kommunen: "Ska kanske ställa lite mer krav"

Lokalen där insamlingen ska ske hyrs ut av Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.

– Vi har fått in ansökan från en bidragsgodkänd förening om att boka lokalen. Då har de fått grönt tecken att hyra. Nu har vi kontaktat polis som ska åka dit på lördag för att kolla detta, säger Anneli White som är enhetschef för bokning och evenemang.

Enligt Anneli White ska kommunen nu se över sina rutiner.

– Vi kanske ska ställa lite mer krav när föreningar hyr. Fråga vilka som är arrangörer, om de är fler, vad som är syftet.

 

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att kulturcentret skulle bli 5 000 kvadratmeter stort. Det är själva marken som är 5 000 kvadratmeter. Lokalen planeras vara 2 500 kvadratmeter.