Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemtjänstchef sparkas – stal personalens julklappar

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Eric Hietala
Foto: Privat

En chef vid hemtjänsten i Göteborgs kommun anklagas för att ha stulit personalens julklappar, designade skålar av märket Georg Jensen, ur ett låst förråd på arbetsplatsen. 

En polisutredning pågår.

Och nu vill kommunen ge chefen sparken.

Det är ett vittne som tidigare under våren trädde fram och berättade om hur hon sett sin egen chef plocka åt sig julklapparna från ett låst förråd på arbetsplatsen.

Enligt vittnet ska chefen ha lagt julklapparna, fem designade skålar av märket Georg Jensen som kommunen värderar till 700 kronor styck, på en rullvagn. Vagnen ska chefen sedan kört in till kontoret. Därifrån ska chefen, enligt vittnet, "smugglat" ut julklapparna från arbetsplatsen inslagna i en svart sopsäck.

"Inför ögonen på (vittnet) stoppar (chefen) julklapparna i sopsäcken och tog sedan sopsäcken och åkte hem för dagen", skriver personalavdelningen i en sammanfattning av ärendet.

Stängdes av med lön

– Det handlar om stöld på arbetsplatsen. Det är naturligtvis förfärligt med en av våra chefer, beklagligt och oacceptabelt, säger stadsdelsdirektören som gick vidare med en polisanmälan tidigare i vår.

Det rörde sig om någon form av julklappar, julklappar till personalen?

- Ja, det var från senaste julen, säger stadsdelsdirektören.

En förundersökning pågår mot chefen som nekar till stöld. 


LÄS MER: Åldringarnas kiosk kan ha plundrats på 300 000 kronor 


Chefen har varit avstängd och gått hemma med lön sedan i mitten av mars. I maj beslutade kommunen om avsked, ett beslut som facket nu vill ogiltigförklara. 

Och enligt Eric Hietala, arbetsjurist vid stadsledningskontoret i Göteborg väntar nu förhandlingar med chefens fackliga organisation. 

– Fackförbundet har påtalat en tvisteförhandling och innan dess kan inte jag säga något i det pågående ärendet, säger Eric Hietala.

Georg Jensen-skålar från jul

Skålarna köptes in som julklappar under 2016. Men fem skålar blev över och lades i det låsta förrådet för att delas ut senare, som gåva, representation eller liknande, enligt vad kommunen uppger i dokumentation vid förhandlingar med chefens fackliga organisation, Ledarna.

Sanna Klingström är förhandlare och chefsrådgivare på Ledarna, och den som representerat chefen i förhandlingarna. Hon kräver att beslutet att avskeda chefen rivs upp. 


LÄS MER: Kommunala chefen stal från barnen - åkte på kryssning


Men inte heller hon vill uttala sig under pågående ärende. Men på ett mer generellt plan menar hon att man borde avvakta att polisutredningen blir klar för att se vad den kommer fram till - innan chefen sparkas. Det var också något hon drev redan då chefen stängdes av med lön tidigare under våren.

– Rent generellt sett så hade det varit att föredra om man avvaktar var en sådan polisutredning tar vägen, säger Sanna Klingström.

"Polisens utredning ett spår"

Den avstängda chefen har påpekat att fler har haft nycklar till förrådet där stölden skedde. Chefen har också gett vissa förklaringar, som dennes fackliga företrädare Sanna Klingström fört fram vid förhandlingarna som mildrande

Men från kommunens sida har man inte velat avvakta polisens utredning. Stadsdelen där chefen har varit anställd har själv gjort en egen intern utredning som de menar visar att det helt uppenbart finns en laglig grund för avsked. 

Stadsdelsdirektören säger till GT att polisutredningen är en sak, den arbetsrättsliga utredningen en annan. 

– Polisens utredning är ett spår, säger stadsdelsdirektören.

Enligt kommunen har det också framkommit andra skäl för avsked, som man kommer presentera för den fackliga organisationen längre fram.

GT har sökt den anklagade chefen utan resultat.

Utredningar mot tjuvande chefer i Västsverige

September 2016

Trehundratusen saknades i kassan hos restaurangen och kiosken som skulle serva äldre i stadsdelens äldreboenden, kunde GT avslöja. Stadsdelen gick vidare med en polisanmälan om förskingring. En hög ekonomichef fick disciplinstraff medan den ansvarige enhetschefen sjukskrev sig och skyllde i från sig. Klart var att enhetschefens ölkvitton hittats i bokföringen, men inget mer gick att visa.


September 2015

Den kommunala chefen i en kommun i Västsverige tvingades gå från sitt gamla jobb efter att ha låtit skattebetalarna stå för hennes privata bilresor.

Ett halvår in på nya kommunala chefsjobbet utreds hon nu för grov förskingring.

Över en miljon kronor saknas i en ideell barn- och ungdomsförening som kvinnan haft flera ledande positioner inom - och en lokalavdelning var nära att gå omkull. Chefen dömdes senare - men jobbet fick hon ha kvar.


Oktober 2015

Under tio års tid blåste högste chefen på individ- och familjeomsorgen i Bollebygd kommunen på mångmiljonbelopp i falskt utbetalda socialbidrag.

Till sin hjälp hade hon två kvinnor med stora sociala problem som utnyttjades som målvakter. Enligt domstolen hade chefen fört över lite mer än fem miljoner kronor till sig själv. .

Chefen dömdes till två och ett halvt års fängelse. 


2010

En mellanchef i stadsdelen Frölunda-Högsbo stal flera hundratusen kronor från sitt arbete inom socialtjänsten. Hon erkände direkt och förklarade stölderna med att hon hade ett sjukligt köpbegär.

Hon fick betala tillbaka alla pengar och inga socialbidragstagare och andra drabbades ekonomiskt.