Kommunal chef sparkas – kränkande särbehandling

Publicerad

En västsvensk kommunchef har varslat en verksamhetschef i kommunen.

– Jag gjorde detta under gårdagen. Det handlar om upprepade kränkande särbehandlingar, ett ledarskap som inte är acceptabelt, säger kommunchefen.

– I övrigt vill jag inte kommentera ärendet eftersom det pågår en arbetsrättslig process.

Den västsvenska kommunen i fråga har gått ut med ett pressmeddelande om varslet. Där skriver man bland annat: ”Det var i december som X kommun fick information om att det förekom kränkande särbehandling inom verksamhetsområdet Y. Kommunchefen beslutade då att det skulle genomföras en oberoende arbetsmiljökartläggning. Kartläggningen omfattade 21 medarbetare inom förvaltningen X kommun. I samband med kartläggningen arbetsbefriades verksamhetschefen för Y, som är ytterst ansvarig för verksamhetsområdet, med hänsyn till alla inblandade”.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Problemen med chefen har pågått länge.

– Jag har haft ett antal samtal med denne genom åren men det har inte hjälpt, berättar kommunchefen.

Frågade medarbetarna

Efter en ny incident i december genomfördes kartläggningen bland medarbetarna.

– Efter den beslöt jag mig för att varsla personen i fråga. Det handlar om ett ledarskap som inte är acceptabelt.

Verksamhetschefen är nu avstängd från sin arbetsplats. I väntan på en arbetsrättslig förhandling har chefen full lön utan att arbeta.

Vad händer nu?

– Den arbetsrättsliga processen går vidare. Närmast med ett möte chefen och dess fackliga ombud. Något datum för det mötet är ännu inte satt, säger kommunchefen.

Flertal som drabbats

Kommunens högste tjänsteman vill inte gå in på vad det handlar om för typ av kränkningar chefen anklagas för av medarbetarna.

– Jag kan i övrigt bara hänvisa till vad som står i pressmeddelandet.

Där står bland annat: ”Kartläggningen är nu genomförd och visar med all tydlighet på att verksamhetschefen för Y brustit i sitt ledarskap och ett flertal personer i chefens närhet har upplevt situationer som kränkande.”

 

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER